Hlavní obsah

První česká premiérka bude z ČSSD, tvrdí Paroubek

Právo, jan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bude mít Česko ministerskou předsedkyni? Jiří Paroubek, předseda vlády a ČSSD, je o tom přesvědčen a prozradil to účastnicím sobotního setkání Soc. dem. žen. O den později v TV Prima šel ještě dále, když prohlásil, že by žena mohla zasednout i do prezidentského křesla.

Článek

"Téměř nepochybuji o tom, že to bude právě sociální demokracie, která této zemi dodá první premiérku v dějinách. Mám v hlavě i pár dobrých tipů. Tak zhruba za rok přijde čas, kdy některá jména budu moct říct veřejně," řekl Paroubek na setkání žen. Ve stejném termínu, tedy za rok, počítá i s tím, že by ČSSD mohla zveřejnit jméno své kandidátky na Hrad. "Budeme například zvažoval i kandidaturu některé ženy a může to být i žena mimo politické spektrum ČSSD," řekl v neděli na Primě a dodal, že již nyní má dva až tři tipy.

Paroubek zdůraznil, že není příznivcem zákona, který výslovně zakazuje diskriminaci pohlaví: "Nebyl by problém prosadit ho v současné Sněmovně, ale na jeho dodržování by musel dohlížet aparát stovek nebo tisíce specialistů. Ti by zkoumali jednotlivé pracovní smlouvy, udělovali pokuty. Vytvořili bychom tak jen další byrokratické centrum. Diskriminace není řešitelná přijetím zákonů. Problém tohoto typu je problém zažitého vnímání ženských a mužských rolí ve společnosti."

Na druhou stranu, protože nevidí zástupy politických aktivistek v řadách ČSSD, rozhodl se premiér podpořit ustanovení kvót na zastoupení žen v orgánech soc. dem. Chce také, aby jednu třetinu na kandidátních listinách do voleb tvořily ženy. A to na volitelných místech.

Reklama

Výběr článků

Načítám