Hlavní obsah

Protonovou léčbu pětiletého Ashyi zaplatí Britové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léčbu pětiletého Ashyi Kinga, která od poloviny září probíhá v Protonovém centru v Praze, zaplatí britský zdravotní systém NHS. Podle britských médií to vyplývá z pátečního prohlášení mluvčího NHS. Rodiče chlapce si vymohli jeho cestu do Prahy původně bez souhlasu britských lékařů a byli připraveni financovat nákladné ozařování sami.

Foto: David W Cerny, Reuters

Ashya King před zahájením první série ozařování

Článek

Chlapec, jemuž v létě v Británii operovali nádor mozku, přicestoval do Prahy 15. září a jeho léčba zatím podle lékařů probíhá bez komplikací.

Jeho případ se dostal do pozornosti médií poté, co jej rodiče bez souhlasu lékařů odvezli z britské nemocnice do Španělska, kde chtěli získat peníze na Ashyovu léčbu prodejem prázdninového domu. Manželský pár se poté na tři dny ocitl ve vazbě kvůli údajnému zanedbání péče o dítě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Britští lékaři jim prý protonovou terapii, která je v jejich zemi nedostupná, nejprve nedoporučovali. "Teď když je Ashya v Praze, je určitě nejlepší, aby byl nadále léčen bez přerušení, takže NHS souhlasil, že bude financovat tuto péči, jak to požadovali jeho rodiče," napsalo vedení NHS v pátečním prohlášení.

Na úhradu léčby v pražském protonovém centru rodiče potřebují 1,8 miliónu korun. Téměř celou částku se jim však už podařilo získat díky spontánní veřejné sbírce.

Protonová léčba je v podobných případech k pacientům šetrnější. V případě ozařování meduloblastomu, který postihl Ashyu, tak mohou dát lékaři nejvyšší možnou dávku a přitom uchránit okolní tkáň. V blízkosti nádoru jsou mozková centra pro srdce, plíce, játra a střeva. Proton sníží riziko jejich poškození.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám