Hlavní obsah

Protikorupční policie chce prozkoumat nahrávku s ředitelem Motola Ludvíkem

Právo, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Protikorupční policie si vyžádá nezkrácenou verzi videozáznamu s vystoupením ředitele pražské motolské nemocnice Miloslava Ludvíka z loňské výjezdní porady ve Špindlerově Mlýně. Chce zjistit, zda výroky o korupci a přednostní péči o VIP pacienty, neskrývají informace o trestné činnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel FN Motol Miloslav Ludvík (ČSSD)

Článek

„Teprve si budeme vyžadovat nahrávku. Až ji vyhodnotíme, rozhodneme, co bude dál. Podle nějakého sestřihu z Youtube těžko můžeme posuzovat, zda někdo spáchal nebo nespáchal trestný čin,“ řekl Právu mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Sedmiminutové video se sestříhaným záznamem částí Ludvíkova vystoupení, na němž ředitel hovoří o korupci při výběrových řízeních a významných pacientech neboli „kuliších“, se objevilo v úterý na severu YouTube a záhy na Facebooku. [celá zpráva]

„V originální verzi má nahrávka vystoupení pana ředitele 70 minut. Dnes ji nezkrácenou předáme novinářům,“ uvedl mluvčí motolské nemocnice Jaromír Morávek. „Příspěvky z výjezdního zasedání se pořizovaly pro interní potřeby, dělalo to tiskové oddělení. Jenže nahrávku někdo ukradl,“ dodal k úniku záznamu na veřejnost Morávek.

Ludvík již dříve uvedl, že kvůli zveřejnění svého proslovu rozhodně z funkce odstoupit nehodlá.  Kvůli manipulování se záznamem však hodlá podat trestní oznámení na neznámého pachatele. Podle Ludvíka to není první případ útoku na jeho osobu.

Kdo jsou kuliši? diví se Rath

Pochybnosti o autentičnosti nahrávky vyjádřil ve čtvrtek i středočeský hejtman a poslanec David Rath (ČSSD). Podle něj by měl ministr zdravotnictví nechat prověřit, zda jde skutečně o pravou nahrávku.

"Neumím si představit, že veřejná osoba vypouští takové věty," poznamenal Rath v narážce na Ludvíkova slova o kuliších. Dodal, že takový výraz slyší poprvé a ani neví o tom, že by se mezi lékaři používal. "Asi je to autorská licence pana Ludvíka," poznamenal Rath. Dodal, že pokud by byl v roli ministra zdravotnictví a nahrávka se ukázala jako autentická, Ludvíka by odvolal z funkce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám