Hlavní obsah

Protekční pacienti a připravená výběrová řízení, popsal šéf Motola klíč k úspěchu

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Šéf pražské motolské nemocnice Miloslav Ludvík se před časem rozhovořil o poměrech ve zdravotnictví. Na videu, které se objevilo na internetu, hovoří například o tom, jak důležití jsou pro nemocnici takzvaní kulichové, což jsou protekční pacienti zasluhující si mimořádné zacházení. Řeč přišla i na systém výběrových řízení. Ludvík se bránil s tím, že video je účelově sestříhané.

Článek

Ludvík například připomíná, že motolská nemocnice dostala v minulosti na investice již 4,5 miliardy korun. "To je jen výsledek hodně tvrdého lobbingu v těch vyšších patrech tohoto státu," tvrdí ředitel a dodává klíč k úspěchu.

"Ta nemocnice je schopná splnit každému, co mu na očích vidí - v těch odborných problémech," zdůrazňuje Ludvík s tím, že " to je ten systém kulichů", kteří jsou na jednotlivá oddělení posíláni skrze sekretariát ředitele.

"Přes tyhle lidi, my ty peníze opravdu dostaneme," připomíná ředitel, když před tím neopomene zmínit případ, kdy byla jedna z pacientek "velkého významu" nucena čekat dvě hodiny v čekárně coby "otravný kulich od ředitele".

"Tenhle systém nám hrozně pomáhá," tvrdí ředitel, byť uznává, že lékaře i sestry může otravovat.

Myslíte si, že to nevím?

Dalším tématem Ludvíkovy presentace byla i korupce v systému zdravotnictví a systém výběrových řízení, kdy se obracel na primáře a přednosty oddělení.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Fakultní nemocnice Motol.

"My občas sice soutěžíme, ale ta soutěž vypadá tak, že je pět firem, které mohou dodat materiál. Tak se řekne, firma A se zúčastní, firma B se zúčastní, firma C se zúčastní, firma D vyhraje a firma E se zúčastní. Příště se to prohodí," naznačil způsob, jakým mohou výběrová řízení probíhat. "Fakt si myslíte, že to nevím?" kladl si Ludvík řečnickou otázku.

Sestříhané video patrně z interního zasedání ředitele s vedením klinik a oddělení se  objevilo na internetu v úterý.

Je to účelově sestříhané, brání se Ludvík

Ludvík ještě týž den, kdy se záznam objevil na serverech, svolal tiskovou konferenci, na níž prohlásil, že videonahrávka je veřejná, pořízena nemocnicí před více než dvěma sty lidí. Podle něj však byla účelově sestříhána, aby jej diskreditovala. Celý záznam pak pustil před novináři. Ukázalo se například, že poté, co popsal průběh veřejného řízení, vyzval kvůli úsporám k ukončení podobných praktik.

„Nevidím důvod odstoupit. Podle mě by měli odstoupit ti lidé, kteří to sestříhali,“ bránil se Ludvík s tím, že nahrávka byla na harddisku a přístup k němu měla jediná osoba.

Novinářům také Ludvík vysvětloval, kdo podle nemocničního slangu je „kulich“. „Je to známý člověk. Jediné, co pro kulichy dělám, je to, že se z ředitelství zeptají, jestli je na určitém oddělení možné kulicha objednat. Předbíhat u mě neexistuje,“ řekl důrazně Ludvík.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám