Hlavní obsah

Protesty Milionu chvilek podporuje třetina lidí, polovina je proti

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina lidí zaznamenala protesty organizované spolkem Milion chvilek pro demokracii. Podporu jim podle šetření CVVM vyjadřuje zhruba třetina lidí, zatímco polovina s nimi nesouhlasí.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Podpora demonstrací pořádaných spolkem Milion chvilek

Článek

Podle poloviny lidí (52 procent) je důležité vyjadřovat své názory účastí na demonstracích. K opačnému závěru dospělo 40 procent lidí.

O protestech, které loni organizoval spolek Milion chvilek, slyšelo 80 procent lidí, přičemž 64 procent lidí má alespoň určité povědomí, čeho se protesty týkají a jaké jsou jejich cíle.

Protesty podporuje třetina Čechů (32 procent), zatímco negativně se vůči nim vymezilo 52 procent dotázaných.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na Letenskou pláň dorazilo loni v červnu podle organizátorů 250 tisíc lidí, policie tvrdí, že jich bylo o pětinu méně.

Plusové body protesty sbíraly u lidí do 30 let, občanů s vyšším vzděláním a dobrou životní úrovní, u obyvatel Prahy a královéhradeckého kraje a rovněž u voličů ODS, TOP 09, Pirátů či hnutí STAN.  Protesty naopak častěji nepodporují lidé nad 45 let, důchodci a voliči ANO a SPD.

Naději, že demonstrace mohou přispět k dosažení cílů spolku, který poukazoval na střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) i okolnosti jmenování Marie Benešové (za ANO) ministryní spravedlnosti si uchovalo 28 procent dotázaných. Podle 51 procent lidí protesty k prosazení cílů nepřispějí.

Průzkum proběhl od 11. do 22. ledna a zapojilo se do něj 1052 respondentů.

Pravice vůči Milionu chvilek ochladla

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám