Hlavní obsah

Prohlídku Safari parku si nenechaly ujít stovky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez fanfár se pondělní dopoledne po skoro půlroční covidové pauze otevřely venkovní expozice zoologických zahrad. Stovky lidí zavítaly první den také do Safari parku ve Dvoře Králové.

Prohlídku královédvorské zoo si nenechaly ujít stovky lidíVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Nedočkavé první návštěvníky, většinou rodiny s dětmi, přivedlo do zahrady o polovinu snížené vstupné. Zdravotníci tu navíc mají do konce května vstup úplně zdarma. Zahrada v souladu s vládními nařízeními vstřebá najednou až tři tisícovky lidí, zhruba stovku na jeden hektar otevřené expoziční plochy.

„Chceme do začátku května otevřít Safari Josefa Vágnera, které zůstalo zavřené nikoliv kvůli covidu, nýbrž kvůli zimě,“ přiblížil ředitel mezinárodních projektů královédvorské zoo Jan Stejskal, podle něhož je v autě na prohlídkovém okruhu safari i prohlídce venkovních expozic riziko nákazy minimální.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Královédvorská zoo po půl roce přivítala první návštěvníky.

„Pavilony zůstávají zavřené. Připraveny jsou, stačí jenom odemknout dveře,“ doplnil mluvčí zahrady Michal Šťastný.

Pomohli dárci

Safari parku pomohla překlenout nejkritičtější období lidská solidarita. Dárci během jednoho měsíce přispěli pětadvaceti miliony korun a tunami krmiva. Lidí, jimž není osud královéhradeckými chovateli zachraňovaných zvířat lhostejný, se našlo okolo sedmdesáti tisíc a stále přibývají.

Návštěvníci se nemusejí bát, že se do zoo kvůli omezením nedostanou

Domácí

„Obrovsky nám to pomohlo. Vystačí to kvůli nadále omezeným komerčním aktivitám, tak do května. Nejde jenom o výpadek vstupného,“ podotkl Stejskal.

Vyhráno však zahrada zdaleka nemá. Safari park nadále přichází o řadu dalších příjmů, například zisků z hotelového a restauračního provozu, z nichž mj. financoval záchovné a vzdělávací programy. „Nadále pokračuje program záchrany severních bílých nosorožců. Během léta počítáme s odběrem dalších vajíček minimálně u jedné ze dvou posledních samic v keňské rezervaci Ol Pejeta,“ plánuje Stejskal.

Vajíčka odebraná z dělohy samic takřka vyhynulého druhu posléze oplodněná zamrazeným spermatem mrtvých samců, mají pro zoology cenu zlata. Plodnost 32leté Nájin a 27leté Fatu, obě vlastněné královédvorskou zoo, se navíc každoročně snižuje.

Zvířata si odvykla a oddechla

Dlouhý lockdown se podepsal na chování některých zvířat, která pauza vrátila do království divočiny prosté každodenní přítomnosti zvědavého publika. Psi hyenovití za sklem vnitřních výběhů před lidmi prchali do bezpečí kotců, odkud opatrně vystrkovali čumáky a ušaté psí hlavy. Vylezli, až když si byli jistí, že nic nehrozí.

Zoo Zlín čeká první letošní návštěvníky

Domácí

Šelmám z africké savany na rozdíl od společenštějších opic, jimž bude lidská přítomnost v uzavřených pavilonech nadále scházet, pauza patrně prospěla. Viditelně si oddychli a zdivočeli.

Naopak buvolům, gepardům nebo slonům to bylo úplně jedno. Prvním letošním návštěvníkům se očividně s gustem předváděli. „Nějaká zvířata to takhle mají. Nepochybně si brzy zvyknou,“ poznamenal Stejskal.

Pauzu využila zoo k přestavbě

Akciovka Královéhradeckého kraje, letos 75letá královédvorská zoo, využila covidovou pauzu k rozjezdu řady stavebních akcí. Návštěvníci se brzy projdou třeba po novém mostě podél Údolí hrochů a mnohde překvapí viditelná změna.

Utrácení zvířat by mělo být zažehnáno. Zoo dostanou příspěvek na krmení

Domácí

„Snažili jsme některá místa dostat do nejlepšího možného stavu a umožnit mnohem větší zážitek se zvířaty. Práce dokončíme v horizontu několika příštích týdnů,“ slibuje Stejskal.

Reklama

Výběr článků

Načítám