Hlavní obsah

Programy koalic Spolu a Pirátů a STAN: v čem se shodují a v čem liší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů s hnutím STAN představily v uplynulých dnech své volební programy. Na několik témat, například na proevropské směřování, korupci či vzdělávání mají podobné pohledy. Rozdílně ale vidí daně či schodky státních rozpočtů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zástupci koalice Spolu, zleva Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Petr Fiala (ODS) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) na archivním snímku.

Článek

Koalice sdílejí několik představ, kam by měly jít peníze ze státního rozpočtu. Obě chtějí dávat do školství a vzdělávání kolem 5 procent HDP, jedno procento z rozpočtu by pak podle nich mělo jít do kultury.

Koalice se také shodnou na naplňování závazků vůči NATO, Spolu by chtělo dosáhnout 2 procent HDP na obranu do roku 2025.

Koalice Pirátů a STAN oslabila, posílily ANO a Spolu

Parlamentní volby

Shodně také chtějí zajistit prostředky pro zákonnou valorizaci důchodů a prosazují digitalizaci státní správy.

Pokud to nepůjde jinak, půjdeme cestou zvýšení příjmů.
Mikuláš Ferjenčík, Piráti

Naopak ve výši schodku rozpočtu do konce volebního období se obě volební koalice liší. Zatímco koalice Pirátů a STAN chce snížit deficit rozpočtu pod 3 procenta HDP, koalice Spolu má ambicióznější cíl: 1,5 procenta HDP.

Vraťme zemi budoucnost. Piráti a STAN zahájili kampaň

Domácí

Rozdílný pohled mají obě koalice na to, jak tohoto cíle dosáhnou. Piráti mluví o úsporách, zvýšení efektivity státu a o investicích, díky kterým očekávají rychlejší růst ekonomiky. Nebrání se však ani zvyšování daní.

„Pokud to nepůjde jinak, půjdeme cestou zvýšení příjmů (rozpočtu, pozn. red.),“ sdělil při představování programu Pirát Mikuláš Ferjenčík.

Zdanění konopí

Konkrétně počítají Piráti a Starostové například se zdaněním digitálních gigantů, těžby nerostných surovin či konopí, které je však kvůli zdanění potřeba nejprve legalizovat. Postupně chtějí zvýšit také zdanění komerčních nemovitostí.

Garantujeme, že uzdravení státních financí se nebude konat cestou zvyšování daní.
Petr Fiala, ODS

Koalice Spolu se naopak staví proti zvyšování daní. „Garantujeme, že uzdravení státních financí se nebude konat cestou zvyšování daní. Provedeme antibyrokratickou revoluci,“ uvedl šéf ODS Petr Fiala.

Koalice Spolu chce také vytvořit pravidlo daňové brzdy, která určí hranici, nad kterou nebude možné daně zvyšovat.

Kromě toho chce Spolu ještě zlevnit práci tím, že sníží sociální pojištění na straně zaměstnavatelů, a to o dvě procenta. Snížit chce také například DPH na ekologické výrobky.

Daně zvyšovat nebudeme, slíbil Fiala při rozjezdu volební kampaně SPOLU

Domácí

„Potřebujeme zkrotit provozní výdaje a rozumné investice,“ prohlásil Fiala. Zeštíhlit chtějí i státní správu nebo odstřihnout firmy z daňových rájů od veřejných peněz.

Důraz pak také klade koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 na zpřísnění rozpočtových pravidel, aby si vláda nemohla rozpočet upravovat, jak chce. V programu naopak chybí zrušení EET.

Dostupné bydlení

Obě koalice se chtějí také postarat o dostupnější bydlení. Spolu chce zvýhodnit hypotéku na první bydlení, snížit DPH u výstavby či rekonstrukce bytů z 15 na 10 procent. Podpořit chce také nákup a případné zbourání zchátralých budov, kroky chce podniknout také proti vylidňování městských center.

Lidí na ulici za pandemie přibývá a jsou na tom hůř

Domácí

Piráti a STAN se pak chtějí zaměřit na řešení situace u lidí, kteří jsou ohroženi ztrátou bydlení. Podporovat chtějí výstavbu dostupných a sociálních obecních bytů.

Prozápadní směr

Obě koalice se ve svých programech jasně hlásí k orientaci zahraniční politiky na Západ. „Prokazujme orientaci na evropské a světové demokracie, aktivně se stavme za lidská práva,“ stojí v programu Pirátů a STAN.

Prokazujme orientaci na evropské a světové demokracie, aktivně se stavme za lidská práva.
koalice Pirátů a STAN

„Prosazujeme aktivní, sebevědomou a předvídatelnou zahraniční politiku, která je ukotvena v západních hodnotách a svobodách. Klíčovým prostředkem k prosazování našich zájmů je členství v NATO a v Evropské unii,“ tvrdí zase koalice Spolu.

EU odsoudila ruský seznam nepřátelských zemí, na němž je i ČR

Evropa

Piráti a STAN také prosazují rovné platy u žen a mužů či zrovnoprávnění homosexuálních sňatků. Spolu je v názoru na stejnopohlavní sňatky rozpolcené.

Obě koalice také deklarují, že chtějí bojovat proti korupci.

Sociální politika

Tématem obou koalic jsou také sociální služby či dávky. Tříčlenná koalice chce zajistit rodinám dostupné poradenství, tak aby o svou stabilitu pečovaly samy. Spolu s tím chce reformovat také sociální dávky.

Zbytečné dávky sjednotíme, nebo zrušíme.
program Spolu

„Říkáme ano sociálnímu šetření a individuálnímu přístupu, zastropování příspěvku na bydlení nebo vyhodnocení systému náhradního výživného, zbytečné dávky ale sjednotíme, nebo zrušíme,“ stojí v programu ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Zrušit tak chtějí například příspěvek na dojíždění.

Uskupení Pirátů a STAN ve svém programu zase garantuje prostředky na sociální služby. „Prevence je levnější a účinnější než drahé řešení následků. Systém sociální podpory zjednodušíme a zlidštíme. Díky předvídatelnému víceletému financování budou služby dostupné ve všech regionech,“ stojí v programu.

Pirát prosazuje občanské průkazy bez pohlaví

Domácí

Stát také podle nich musí mít pochopení pro ty, kteří v životě neměli štěstí. Zajistit proto chtějí rovné šance pro lidi bez ohledu na to, kde a kdy se narodili.

Obě koalice také chtějí řešit dopravu či životní prostředí. Věnují se také důchodové reformě. Kompletní předvolební program kolice Spolu naleznete zde, Pirátů a hnutí STAN zde.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

Reklama

Výběr článků

Načítám