Hlavní obsah

Pirát prosazuje občanské průkazy bez pohlaví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec Ondřej Profant (Piráti) navrhl vypuštění údaje o pohlaví z občanských průkazů. Ulehčilo by to podle něj život trans a nebinárních lidí. Na změně se však neshodnou ani zástupci jednotlivých stran.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ondřej Profant na archivním snímku.

Článek

„Návrh by ulehčil život i tisícům trans a nebinárních lidí. Ti mají v občanském průkazu často uvedeno pohlaví, které neodpovídá jejich identitě a vzhledu, a tak způsobuje problémy v každodenním životě například na poštách, úřadech a dalších místech,“ uvedl ve zdůvodnění Profant.

Podle něj dochází důsledkem současného nastavení mnohdy k diskriminaci právě na základě genderové identity – pohlaví. Jako příklad uvedl trans lidi v procesu změny pohlaví.

ANO poprvé přeskočily obě koalice

Parlamentní volby

Profant předložil návrh sněmovnímu výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj jako pozměňovací k novému zákonu o občanských průkazech, jenž výbor Sněmovně doporučil beze změny ke schválení. Podle něj budou lidé patrně už letos dostávat občanské průkazy s čipy, které by obsahovaly jejich otisky prstů. Předloha vychází z evropského nařízení, poslanci ji začnou projednávat ve čtvrtek.

Piráti hledají cestu k základnímu příjmu pro všechny. Skrz vyšší daně

Domácí

K návrhu Profant dále uvedl, že změnu umožňují i mezinárodní standardy, podle kterých se doklady vydávají. Jako příklad označil Německo či Řecko, kde občanky pohlaví neobsahují, následované Nizozemskem, jež uvádění aktuálně ruší. „Návrh tak jde v souladu s trendem, kdy do fyzických dokladů uvádíme jen skutečně identifikačně nezbytné údaje,“ podotkl.

Rozdělená Sněmovna

Novinky se proto obrátily na zástupce dalších parlamentních stran. Pro návrh by zvedl ruku například poslanec TOP 09 Dominik Feri. „Mám za to, že jde o nadbytečný údaj. Nemyslím si, že by jeho vypuštění mělo v praxi způsobit problémy,“ uvedl.

Změna by nevadila ani Jiřímu Dolejšovi (KSČM). „Netrápí mě to,“ sdělil Novinkám s tím, že za mnohem důležitější považuje například údaj o krevní skupině, jenž by se mohl nově uvádět.

Daně zvyšovat nebudeme, slíbil Fiala při rozjezdu volební kampaně SPOLU

Domácí

Opačný názor má však například Jan Skopeček (ODS). „V pirátském návrhu vidím bohužel to, že k nám dorazil progresivistický trend, který bojuje proti pohlaví jako biologickému konstruktu a vidí v něm konstrukt sociální, kdy je pohlaví právem volby, lidé ho mohou opakovaně během života měnit, a dokonce nebýt jasně vyhranění,“ řekl Novinkám.

Pokud jde o Profantův argument, že by vypuštění údaje ulehčilo život osobám, které procházejí změnou pohlaví, trvá na tom, že řešením je dodatečné přepsání kolonky. „Nic proti tomu samozřejmě nemám a nechť takovým lidem medicína pomůže, aby mohli žít šťastný život,“ doplnil.

Změny v exekucích jsou největší za 20 let, řekl Právu poslanec Patrik Nacher (ANO)

Domácí

Na západní trendy odkazoval i poslanec hnutí ANO Patrik Nacher. „Neuvádí se otec, matka, ale rodič jedna a rodič dva,“ uvedl s tím, že by se většina neměla podřizovat minoritě.

Z toho důvodu by se podle něj mělo i v tom případě setrvat u současného nastavení s tím, že komu to vadí, měl by mít možnost požádat o smazání údaje.

Sněmovní volby Prahu ovlivní, může za to Babišova kampaň, míní Hřib

Domácí

Podle vládního návrhu nebudou v občanském průkazu akademické tituly a rodné číslo. Jako identifikátor by podle dřívějších informací ministerstva vnitra mohlo sloužit číslo průkazu, ze kterého na rozdíl od rodného čísla nelze vyčíst další osobní údaje.

Výběr článků

Načítám