Hlavní obsah

Prodělal koronavirus. Neváhal ani chvíli a šel darovat plazmu

Novinky, Kristýna Léblová, pkv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tomáš Vacek si prošel dle svých slov doslova peklem, když bojoval s novým typem koronaviru. Když nad virem zvítězil, touží pomoci i ostatním nakaženým. Proto na výzvu lékařů neváhal ani vteřinu a šel darovat svou plazmu.

Prodělal koronavirus a teď daruje svou plazmu. Doufá, že někomu pomůžeVideo: AP, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, , Novinky

 
Článek

Pro pacienty nemocnými nemocí covid-19 ve vážném klinickém stavu je jako jedna léčebná možnost podání takzvané rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy, která obsahuje protilátky proti viru covid-19.

Dárce plazmy pro léčbu covidu: Neváhal jsem ani minutu

Koronavirus

Byla to pro mě samozřejmost darovat svou plazmu, v téhle době bychom si měli pomáhat a já jsem pomoct chtěl, protože vím, že ten průběh je hodně těžkej. Takže budu moc rád, když má plazma ty protilátky má, tak pomůže nějakému akutnímu pacientovi, kterých myslím, že je ještě hodně,“ řekl vyléčený Tomáš Vacek, který kvůli oboustrannému zápalu plic způsobeného koronavirem skončil v péči lékařů na jednotce intenzivní péče, kde v horečkách a s dusivým kašlem strávil necelý týden.

Den před odběrem na doporučení lékařů nepil alkohol, nejedl tučná jídla a hydratoval se dostatkem vody.

Foto: AP, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Novinky

Plazma od vyléčených pacientů z covid-19 by mohla pomoci dalším nakaženým.

Prosba lékařů

„Prosím ty, kteří byli nemocní infekcí covid-19, úspěšně se vyléčili, mají 2 negativní testy na známky viru covid-19 a je to nejméně 2 týdny od jejich uzdravení a pokud se cítí zdrávi, cítí se na darování krve, prosím, přijďte darovat krevní plazmu, kterou potom použijeme pro léčbu pacientů, kteří jsou v těžkém klinickém stavu v souvislosti s touto infekcí,“ vyzývá primářka Fakultního transfuzního oddělení Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí Daniela Dušková.

Krevní plazma vyléčených pomáhá proti koronaviru. Kdo ji může darovat

Koronavirus

Samotný odběr trvá necelou hodinu, odebírá se běžným způsobem pomocí separátoru, který odděluje z takzvané plné krve plazmu a červené krvinky. Krevní destičky vrací dárci do oběhu.

„Plazma prochází dále takzvaným inaktivačním procesem, kdy chceme odstranit a inaktivovat všechny možné patogeny, které by teoreticky mohly být v darované plazmě přítomné, tedy viry, bakterie a dokonce i tzv. reziduální bílé krvinky, které by po podání plazmy pacientovi mohly způsobit nežádoucí reakci v souvislosti s podanou plazmou,“ vysvětlila lékařka s tím, že dárci jsou zkontrolována všechna související vyšetření, která jsou mu prováděna, což je krevní obraz, vyšetření krevní skupiny a známky infekcí na hepatitidu B, C, syfilis a HIV.

Vážně nemocnému s covid-19 podali v Liberci krev vyléčeného mladíka

Koronavirus

Po úspěšné inaktivaci je plazma zamražena. Pokud je nutnost podat takovouto plazmu co nejdříve, plazma se nezamrazuje a podává se na klinické oddělení, kde lékaři rozhodnou, pro jakého pacienta je nejvhodnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám