Hlavní obsah

Příspěvek lidem za ubytování Ukrajinců by mohl být 3000 Kč na osobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří ubytují uprchlíky, by mohli podle návrhu dostávat na ubytovanou osobu příspěvek 3000 Kč měsíčně, strop by měl ale činit 9000 Kč na domácnost, aby nebyl zneužíván. Vláda zatím návrh neschválila. Po středečním jednání to oznámil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Foto: Novinky

Ukrajinské děti v Karlínském Spektru.

Článek

„Částka bude proplácena i zpětně,“ upřesnil vicepremiér Rakušan s tím, že strop byl stanoven mimo jiné proto, aby nebyl příspěvek zneužíván.

„Jde o to, abychom jako stát přispěli těm, kteří se uskromní a ubytují rodinu,“ doplnil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

ČR poskytne Ukrajině další vojenský materiál, odklepla vláda

Domácí

Návrh ministerstva práce a sociálních věcí o příspěvku domácnostem kabinet ale ještě neschválil, jedná se pouze o předběžnou dohodu. Rakušan to zdůvodňoval tím, že je předloha navázána na tzv. lex Ukrajina, tedy nový zákon o zaměstnávání a zabezpečení uprchlíků. Ten ještě musí ve čtvrtek schválit Senát a poté ho dostane k podpisu prezident. Následně by měla návrh vláda definitivně schválit.

Na ubytování uprchlíků z Ukrajiny poskytne až 250 Kč 

Rakušan dále uvedl, že vláda naopak již schválila dvě kategorie příspěvku.

První z nich je na dočasné nouzové přístřeší, nejčastěji ve formě tělocvičen, a to 200 korun za osobu včetně stravy a noc bez ohledu na to, zda se bude jednat o dospělého, nebo dítě.

Fiala: Strach jsem neměl, riziko tam ale bylo

Domácí

Druhou kategorií je „nouzové ubytování u jiných ubytovatelů“, a tedy prostory veřejné samosprávy či soukromých majitelů ubytoven, penzionů či hotelů. Zde příspěvek činí 250 korun, rovněž bez ohledu na věk uprchlíka, ale bez stravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám