Hlavní obsah

Připomínka operace Anthropoid uzavře sjezdovou rampu v Heydrichově zatáčce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V souvislosti s připomínkami 80. výročí operace Anthropoid, při níž českoslovenští parašutisté Jan Kubiš a Jozef Gabčík smrtelně zranili zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, bude od čtvrtečního do pátečního odpoledne uzavřena sjezdová rampa ze Zenklovy ulice do ulice V Holešovičkách. Vedle pietních akcí proběhne i rekonstrukce útoku.

Foto: Mapy.cz

Kvůli vzpomínkové akci se na den uzavře sjezdová rampa do ulice V Holešovičkách.

Článek

Rampa bude uzavřena pro všechny vozy s výjimkou pořadatelů a dopravní obsluhy, tedy například autobusů MHD, od čtvrtečních 15 do pátečních 16 hodin. Zároveň bude ve směru do centra uzavřen také pravý jízdní pruh v ulici V Holešovičkách podél autobusové zastávky Vychovatelna. Zastávka bude dočasně přesunuta o asi 150 metrů ve směru jízdy.

Objízdná trasa povede ze Zenklovy do Čuprovy ulice a dále do Povltavské.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Památník parašutistů ze skupiny Anthropoid v holešovické zatáčce, kde provedli atentát na Heydricha.

V místě, kde parašutisté zaútočili na Heydrichův vůz, nyní magistrát dokončuje úpravy prostoru do důstojné podoby. Oslavy výročí útoku na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha pořádá Praha 8.

Program zahájí v pátek rekonstrukce útoku v libeňské zatáčce u památníku, kde se bude konat také vzpomínkový akt a slavnostní přehlídka vojáků a civilistů v dobovém oblečení a historické vojenské techniky. Hlavní oslavy s kulturním programem se uskuteční v pátek a v sobotu v Thomayerových sadech u Velkého Löwitova mlýna.

Přesně před 80 lety přijel Heydrich do Prahy. Nikoho ostřejšího neměli, říká historik

Stalo se

Výročí 80 let od operace Anthropoid připomenou po Praze i další akce. V Národním muzeu (NM) bude zahájena 27. května výstava Nikdy se nevzdáme! Muzeum také spustilo web www.1942.cz se seznamem dalších akcí, které se v souvislosti s operací Anthropoid budou konat po celém Česku.

Reklama

Související články

Smutný osud muže, který nezabil Heydricha

Byl skvělým vojákem, jmenoval se Karel Svoboda a jako třicátník dostal zvláštní příležitost, aby se zapsal do dějin. Jeho jméno by se určitě koncem května při...

Výběr článků

Načítám