Hlavní obsah

Před 80 lety seskočili výsadkáři s cílem odstranit Heydricha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osm desítek let nás dělí od událostí, které na jedné straně vedly ke krutému teroru ze strany německých okupantů, ale současně v nás dodnes vzbuzují pocit hrdosti, že jsme se nevzdali bez boje. V noci z 28. na 29. prosince 1941 byly na území protektorátu Čechy a Morava vysazeny tři výsadky parašutistů – Silver A, Silver B a Anthropoid. Byli v nich i Jan Kubiš a Jozef Gabčík, kteří o pět měsíců později provedli atentát na Reinharda Heydricha.

Kolona historických vojenských vozů k připomínce výsadků Silver A, Silver B a AnthropoidVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Osmdesáté výročí si ve středu připomněli účastníci vzpomínkové jízdy historických vojenských vozidel, která odstartovala od krajského úřadu v Pardubicích a mířila do středočeských Nehvizd, kde byl odhalen pomník výsadku Anthropoid.

Spanilé jízdy se zúčastnila celkem pětice vozů. „Jsou automobily, které sloužily u čs. brigády ve Velké Británii. Tedy stejné typy vozů z let 1940–1944. Měla tu být i jedna sanitka, která byla v té době přímo v Británii, ale řidič musel zůstat v karanténě,“ posteskl si Vilém Fencl z Klubu vojenské historie Rota Nazdar. Na cestu se tak vydal například nákladní automobil Dodge 110, Bedford MWR, nechyběl jeep nebo například civilní peugeot, jakým jezdili členové ministerstva národní obrany v Londýně.

Obdivujeme jejich kuráž

„Já osobně a ti kluci, co přijeli bez ohledu na to, jestli je ledovka nebo padají trakaře, tak jedeme osmdesát, devadesát let starými vozy. Chceme to absolvovat, protože si nesmírně vážíme těch statečných kluků, jejich kuráže, že sem skočili a že bojovali proti nacistům. A byli úspěšní,“ řekl Právu František Bobek z Československé obce legionářské a dodal, že věří, že odvaha těchto mužů může být inspirací pro dnešní mládež.

„Často si klademe otázku, jak bychom se postavili k tomu my, kdybychom byli postaveni před takové rozhodnutí, před takový úkol. Byli to mladí lidé. Například Jiřímu Potůčkovi z výsadku Silver A bylo pouhých 22 let,“ dodal František Bobek.

FOTO: Pieta připomněla 79. výročí atentátu na Heydricha

Domácí

První zastávkou vzpomínkové jízdy byla obec Kasaličky, zhruba 25 minut jízdy od Pardubic.

„Myslím, že ti, co byli v seskoku Silver B, jsou dodnes trochu opomíjeni. To chceme napravit, proto jsme nyní právě v Kasaličkách instalovali informační tabuli. A rádi bychom, aby je tu poblíž domu, kde poprvé požádali o pomoc, brzy připomínal i pomník,“ uvedl Bobek.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Kolona historických vojenských vozů odstartovala od pardubického krajského úřadu.

Pardubický kraj a Československá obec legionářská vydaly u příležitosti 80. výročí seskoku paradesantních skupin pamětní medaili. A následovat budou i další akce. Vznikl také speciální web, který bude jak o historických událostech, tak o aktuálních akcích informovat.

Výsadkáře dopravil halifax

Formování speciálních československých parašutistických skupin v Británii začalo už počátkem roku 1941. O provedení atentátu bylo rozhodnuto na poradě u velitele tehdejší čs. rozvědky Františka Moravce 3. října 1941, později se definitivním cílem stal Heydrich.

V neděli 28. prosince 1941 odstartoval ve 22:00 z letiště Tangmere v jihovýchodní Anglii čtyřmotorový letoun Halifax, na jeho palubě bylo sedm československých parašutistů.

Heydrich, zlý bůh smrti

Historie

Ve 2:24 seskočila dvojice příslušníků skupiny Anthropoid – rotmistři Jan Kubiš a Jozef Gabčík – poblíž Nehvizd. Ve 2:37 následoval u vesnice Senice výsadek desantu Silver A ve složení nadporučík Alfréd Bartoš, rotmistr Josef Valčík a četař Jiří Potůček. Ve 2:56 opustila letoun nedaleko obce Kasaličky dvojice parašutistů výsadku Silver B – rotný Jan Zemek a četař Vladimír Škácha. Ze sedmi parašutistů, kteří tuto noc seskočili na území protektorátu, válku přežili jen oba členové výsadku Silver B.

Reklama

Výběr článků

Načítám