Hlavní obsah

Primátoři jako protiváha vládám? Ať Hřib řeší úklid odpadků, reaguje na iniciativu Babiš

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za špatný vtip označil premiér Andrej Babiš (ANO) zprávu o iniciativě primátorů Prahy, Varšavy a Budapešti, kteří se chtějí společně postavit populistickým a protievropským tendencím svých vlád. Hřib podle Babiše vůbec netuší, co zahraniční politika obnáší a měl by se věnovat úklidu odpadků v Praze.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Zdeněk Hřib a Andrej Babiš

Článek

O iniciativě primátorů tří ze čtyř zemí V4 informoval server iDNES, který se opíral o článek německého listu Die Welt.

„Nikdo to nemůže brát vážně, protože on vůbec netuší, co je zahraniční politika. Je to spíš pro pobavení. Doporučoval bych primátorovi, aby se začal starat o Prahu, protože jeho vystoupení k zahraniční politice spíš ohrožují naše ekonomické zájmy,” řekl Novinkám Andrej Babiš.

Podle Hřiba není v jeho zájmu dělat zahraniční politiku, ale chce pouze navázat spolupráci s Budapeští a Varšavou a řešit společné problémy, jako je krize bydlení nebo digitalizace.

Hřib: Spolupráce měst je běžná

„Snažíme se rozvíjet konstruktivní spolupráci se zahraničními hlavními městy, která je ve světě naprosto běžná. S primátory hlavních měst V4 chystáme společné prohlášení, ve kterém budeme konkretizovat a deklarovat naši vzájemnou spolupráci,” uvedl pro Novinky Hřib a tím, že řešení těchto výzev nevyžaduje žádnou ideologii.

Babiš míní, že by se Hřib měl spíš starat o investice do dopravy, úklid odpadků a že by měl začít spolupracovat na vybudování vládní čtvrti, kvůli které mezi premiérem a primátorem vznikl spor, který stále trvá.

„Minule jsem 17. listopadu šel z Kramářovy vily do Lichtenštejnského paláce a zase tam bylo spoustu odpadků,” pokračoval Babiš a opět Hřibovi doporučil, aby se tím intenzivně zabýval. Už jednou ho k tomu vyzval.

Hřib: Tady nejsme v holdingu, Babiš není zvyklý na nesouhlas

Domácí

Babiš: Hřib nemá povahu na ministra

Babiš reagoval i na výhrady směrem k tomu, že státy V4 na půdě Evropské unie dělají údajně populistickou a protievropskou politiku a že „tři primátoři bojují za demokracii a právní stát”.

Podle Babiše ale zahraničí politiku dělá vláda. „Pokud pan primátor bude po příštích volbách ministrem zahraničních věcí, tak mu budu držet palce, ale mám obavu, že už svou povahou na to není vhodný. Nemůže nám zasahovat do zahraniční politiky,” dodal Babiš.

Tím, že by chtěli být za dva roky ve vládě, se Piráti netají. „V Česku se bude znovu volit za dva roky. Záleží na tom, jak budeme v Praze úspěšní. Pokud v příštích měsících dobře zrealizujeme naši politiku, pak máme šanci vyhrát v celé zemi,“ uvedl v německém deníku Hřib.

Stejný postoj již dříve vyjádřili i předseda a první místopředseda strany Ivan Bartoš a Jakub Michálek.

Reklama

Výběr článků

Načítám