Hlavní obsah

Přijměme dětské uprchlíky bez kamer a fotících se politiků, vyzval Petříček

Novinky, ren

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) je přesvědčen, že Česko se o čtyřicet uprchlíků z Řecka dokáže postarat. Měli bychom je podle něj ale přijmout bez kamer a fotících se politiků a nedělat si na tom PR.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček

Článek

„Můj osobní postoj je, že bychom měli dětské válečné uprchlíky přijmout, ale bez kamer a fotících se politiků. Pojďme to udělat bez zbytečné hysterie na obou stranách, aby to byl skutečně humanitární čin, nikoliv PR akce kohokoliv,” uvedl v úterý večer v České televizi ministr a následně se o svůj postoj podělil i s uživateli na sociálních sítích.

„O čtyřicet malých dětí bychom se asi postarali. V období války na Balkáně jsem se dokázali postarat o tisíce uprchlíků,” dodal v ČT Petříček.

Celá věc je paradoxní s ohledem i na to, že během úterka právě i poslanci ČSSD odmítli i jen debatu o přijetí sirotků z řeckých táborů. Proti řešení se postavili i poslanci ANO, SPD a KSČM.

O sirotcích se ve Sněmovně nebudeme bavit, rozhodli poslanci koalice, komunistů a SPD

Domácí

Podle Petříčka tak ale jeho kolegové ze strany učinili jen proto, že nebyl přítomen ministr vnitra Jan Hamáček, který má otázku přijetí sirotků na starosti.

„Podle informací od předsedy poslaneckého klubu ČSSD (Jan Chvojka – pozn. red.) to bylo z důvodu, že nebyl přitom pan ministr Hamáček. Nemám to jako ministr v kompetenci. Vím, že předseda Hamáček posílal opětovně dopis řecké straně o upřesnění toho, o koho by se mohlo jednat. Zatím podle mých informací odpověď nemáme,” dodal Petříček.

TOP 09: Ukažme lidský přístup

K přijetí sirotků na úterní tiskové konferenci vládu vyzvala jak TOP 09, tak lidovci, připojili se i poslanci hnutí STAN. „Bude to jedinečná ostuda, pokud nepomůžeme. Měli bychom ukázat lidský přístup,“ apeloval někdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

O přijetí dětí, které se bez doprovodu nacházejí v uprchlických táborech, požádalo v září Řecko všechny ministry vnitra Evropské unie.

Šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček v polovině listopadu vyzval Řecko, aby poskytlo seznam 40 konkrétních dětí bez doprovodu, které by Česko mohlo přijmout. Na základě seznamu by poté české úřady prověřily, jestli dotyčné děti nepředstavují bezpečnostní riziko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám