Hlavní obsah

Přijímačky na střední školy začátkem června, připustil Plaga

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednotné přijímací zkoušky na střední školy by se mohly konat v první polovině června. Záleží ale, zda Česko dostatečně zkrotí epidemii nákazy koronavirem Sars-CoV-2. V pořadu Partie televize Prima to řekl ministr školství Robert Plaga (za ANO). Školáci budou mít na přijímačky tentokrát jen jeden pokus.

Foto: ČTK

Robert Plaga na tiskové konferenci

Článek

„Nejpravděpodobněji se jeví, že jednotné přijímačky budou v první polovině června, ale čekáme na výsledky Velikonoc,“ řekl Plaga. O velikonočních svátcích se lidé v Česku podle epidemiologů přestali chovat zodpovědně a je možné, že počet pozitivně testovaných na nový koronavirus naroste.

Proto nechtěl ministr říct konkrétní termín. „Vystřelit datum a za týden ho měnit by bylo nezodpovědné. Ale doufám, že v první polovině června jednotné přijímačky proběhnou,“ uvedl Plaga.

Přijímací zkoušky na vysoké školy budou 15 dní po jejich otevření

Domácí

Kdyby se epidemiologická situace nevyvíjela dobře, mohli by podle něj dělat školáci přijímačky až o prázdninách. „Čistě teoreticky by termín mohl spadnout na prázdniny,“ připustil.

Rodiče uchazečů o středoškolské studium kritizují nově přijaté opatření, že tentokrát budou mít děti jen jeden pokus, namísto dvou. Někteří se obávají, že nedostanou-li se napoprvé na gymnázium, nezbyde jim než se přihlásit například na učební obor. Plaga tyto obavy mírnil.

„Přijímací zkouška má na přijetí vliv jen ze šedesáti procent. Není to tak, že když někdo nezvládne test na maximum, byl by odsouzen k tomu, že se na školu už vůbec dostat nemůže a musel by na učiliště,“ řekl. „Je to nedobré řešení v době nouze, ale uvědomme si, že jeden nebo dva termíny na přijímačky nejsou nejzásadnější téma této vlády,“ dodal.

Reklama

Související články

Žáci budou ve třídě bez roušek

Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) nebudou muset mít žáci 1. stupně, kteří se budou moci vrátit do škol od 25.května, roušky. Výuka by měla probíhat...

Letní tábory nejspíš až v srpnu

Po školním roce budou muset rodiče řešit další problém: co s dětmi v létě. Tábory podle epidemiologů bude možné spustit až v srpnu. Za některé žádané tábory...

Výběr článků

Načítám