Hlavní obsah

Zeman vyzval ke zvýšení daní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pátek ve Sněmovně zkritizoval návrh rozpočtu jako proinflační. Vládě vytkl i to, že návrh není podle něj prorůstový. Jako tradičně vyzval k plošnému zrušení daňových výjimek a doporučil zvýšení daně z příjmu fyzických osob. Podle něj by vláda nyní měla začít splácet dluhy.

Miloš Zeman ve Sněmovně kritizoval snížení daně z příjmů Video: psp.cz

 
Článek

Zeman  zopakoval, že při zrušení daňových výjimek by se zvýšily příjmy rozpočtu o 380 miliard. Vyzval rovněž k opětovnému zvýšení daně z příjmu fyzických osob. Uvedl, že loňské snížení superhrubé mzdy připravilo rozpočet o 90 miliard.

Špičkování i únava z náročného týdne. Poslanci schválili parametry rozpočtu

Domácí

Zeman připomněl, že toto opatření prosadila ODS spolu s ANO. Oběma stranám vytkl nedostatek politické odvahy vrátit sazby na původní úroveň a připomněl, že ani jedna si nemohla připsat snížení daní jako „faktor volebního úspěchu“ v kampani. Jak prezident připomněl, snížení daně ostatně kritizoval i Mezinárodní měnový fond.

Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně.Video: Novinky

Nadto dodal, že více peněz, které lidem zůstaly v důsledku snížení daně v peněženkách, ukousla lidem inflace. „Všichni si uvědomujeme, že jsme zchudli o deset procent,“ uvedl k posledním datům statistiků.

Inflace raketově vystřelila. Přišlo největší zdražování v historii Česka

Ekonomika

Zeman kritizoval i škrty v investicích a plán na snížení plateb za státní pojištěnce. „Za cenu ušetřených ubohých 14 miliard korun dosáhne obecné naštvanosti všech,“ uvedl prezident s poukazem na vrácení výše plateb za státní pojištěnce na úroveň roku 2021.

Záznam: Prezident Zeman v Poslanecké sněmovně 18. 2. 2022.Video: Novinky.cz/ psp.cz

Schvalovaný rozpočet, který podpořil sněmovní rozpočtový výbor, počítá s příjmy 1613,2 miliardy korun a s výdaji 1893,2 miliardy. Deficit rozpočtu pro letošní rok by tedy měl být 280 miliard korun. Návrh rozpočtu vychází z toho, že růst ekonomiky zrychlí letos na 3,1 procenta z loňských 2,9 procenta. Průměrná roční inflace by měla stoupnout na 8,5 procenta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman na jednání Poslanecké sněmovny.

Vláda schválila rozpočet s deficitem 280 miliard

Domácí

Česko se aktuálně nachází v rozpočtovém provizoriu. Vláda Petra Fialy (ODS) se totiž rozhodla návrh rozpočtu od předchozího kabinetu přepracovat, aby došlo ke snížení plánovaného deficitu. Harmonogram projednávání návrhu rozpočtu by měl vypadat tak, aby provizorium skončilo nejpozději ke konci března a Česko se již řídilo schváleným finančním rámcem.

Anketa

Souhlasíte s prezidentem Milošem Zemanem, že by se měly zvýšit daně?
Ano
19,4 %
Ne
80,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14778 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám