Hlavní obsah

Přídavky na děti vzrostou o 26 procent a dosáhne na ně více rodin

• Aktualizováno

Dětské přídavky by se měly zvýšit o 26 procent a dostávat by je měly nově rodiny s příjmem do 3,4násobku životního minima. Schválila to v pondělí vláda. Dávku bude podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) dostávat 490 000 dětí, nyní je to 240 000 dětí.

Tisková konference po jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

„Vláda na můj návrh schválila navýšení a valorizace přídavků na dítě. Valorizace bude ve výši 26 procent. Množství rodin, které budou nově do rozšířených přídavků spadat, se rozšíří o 250 tisíc,” sdělila po jednání vlády Maláčová. Celkově tak dostane přídavek zhruba 490 tisíc dětí.

Ministryně zvýšení a rozšíření přídavku zdůvodnila tím, že děti v rodině by neměly být důvodem chudoby rodiny.

Aby změna začala platit, musí ji ještě schválit Parlament a podepsat prezident. Počítá se nejspíš s navýšením od dubna. Ročně by to mělo stát 3,6 miliardy korun navíc.

Přídavek na dítě činí nyní 800 korun měsíčně na dítě do 6 let, 910 korun na dítě mezi 6 a 15 lety a 1000 korun na dítě do 15 do 26 let. Jde o tzv. zvýšenou výměru v případě, že rodič dítěte má příjem ze zaměstnání, podnikání či nemocenské dávky. Pokud ne, klesá přídavek na 500, respektive 610 a 700 korun.

Maláčová a Schillerová se přou o přídavky

Ekonomika

Kabinet se na novele o sociální podpoře se zvýšením přídavků nedokázal týdny domluvit. Dohoda byla na přidání o 26 procent, ale už ne na tom, kolik dětí by mělo peníze od státu dostávat.

Nyní mají na dávku nárok domácnosti s příjmem do 2,7násobku životního minima. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) nechtěla limit zvýšit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám