Hlavní obsah

Přes sto zaměstnanců nemocnice ve Znojmě má zdravotní problémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sto šestnáct zaměstnanců nemocnice ve Znojmě mělo za posledních 24 hodin zdravotní problémy. Otravu zřejmě způsobila strava, kterou ale jedl jen personál. Pacienti nejsou v ohrožení, uvedl ve středu jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„O situaci, kterou mi jako první sdělil krajský hygienik, jsem již informoval ministra zdravotnictví s tím, že zdravotní problémy se týkají výhradně personálu, nikoli pacientů,” uvedl hejtman.

Objekt nemocnice již podle něj prohlédla hygienická služba.

„Byla provedena kompletní sanitace. Hygiena už nemocnici prohlédla a odebrala vzorky, které podrobí analýze. Výsledky budou do 48 hodin," uvedl Hašek. „Nemocnici podle sdělení hygienika není nutno uzavírat,“ doda.

Otrava z jídla?

Podle Haška zdravotní problémy nejspíš souvisí se stravou pro zaměstnance z jednoho dne.

Situaci vyšetřuje krajský hygienik Jan Mareček. Ten ale případ nechce do jeho uzavření komentovat. „Mám nějaké informace, ale nemá smysl je ventilovat ven, dokud nebude případ vyřešený. Lze říct jen to, že postupujeme jako v běžných případech,” uvedl Mareček.

Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánky Čechové by mohlo jít o stafylokokovou enterotoxikózu, tedy otravu z jídla.

Stafylokokovou enterotoxikózu způsobují bakteriální toxiny. Provází ji průjem, zvracení, ale i horečka. Problémy pak v krátkém čase mizí. Potíže se objeví zhruba jednu až několik hodin po požití potravin.

Nemocnice ve Znojmě má přes 1000 zaměstnanců. Je jedním z víc než deseti zdravotnických zařízení, které zřizuje Jihomoravský kraj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám