Hlavní obsah

Přes 20 tisíc uprchlíků z Ukrajiny má zájem o práci v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za březen začalo v České republice pracovat 12 600 uprchlíků z Ukrajiny, 10 tisíc se zaregistrovalo na úřadu práce. V úterý to oznámil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Foto: Sergej Grits, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

„Je vidět, že Ukrajinci mají aktivně zájem o práci, 12 600 z nich začalo pracovat již v březnu. Více než 10 tisíc lidí se aktivně zaregistrovalo na úřad práce,“ oznámil ministr.

„Snažíme se jim práci velmi rychle zprostředkovat,“ doplnil Jurečka.

Ten současně zdůraznil, že pro Českou republiku je důležité, aby Ukrajinci mohli legálně pracovat. „Z jejich odvodů bude benefitovat státní rozpočet,“ vysvětlil.

Česko už udělilo přes 250 tisíc víz

Domácí

„V průběhu dubna budeme naplno rozjíždět také jazykové vzdělávání, a to i ve spolupráci s firmami,“ oznámil dále ministr.

Česko vydalo od počátku války přes 263 tisíc speciálních víz lidem zasaženým ruskou invazí na Ukrajinu. V pondělí jich přibylo 3700.

Skutečný počet ukrajinských uprchlíků pobývajících v Česku je ale pravděpodobně vyšší. Už na počátku minulého týdne premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že jich je zhruba 300 tisíc. Téměř polovinu tvoří děti, čtyři pětiny dospělých jsou ženy.

Policie zahájila 138 trestních řízení v souvislosti s migrací z Ukrajiny

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám