Hlavní obsah

Přeočkování asi bude potřeba jednou ročně, míní Arenberger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) se bude proti covidu-19 podobně jako u chřipky přeočkovávat jednou ročně. Řekl to ve středu poslancům na zdravotním výboru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger chystaný koncert na poslední chvíli nepovolil.

Článek

„Bude to asi podobné, jako to známe z očkování proti chřipce. Alespoň tak se to dneska předpokládá, a sice, že se bude přeočkovávat jednou ročně. Nejenom z důvodu, že klesá hladina protilátek, ale dochází i k tvorbě mutací, na což by měli výrobci vakcín reagovat nějakou novější verzí,“ uvedl Arenberger.

Spouští se registrace pro 55+, na první dávku přitom stále čekají i senioři 70+

Koronavirus

Přestože Arenberger dále připustil, že by se dal údaj vyčíst již dnes z poklesu protilátek v čase, trval nicméně na tom, aby se vyčkalo na tvrdá data. Jasno by mohlo být na podzim.

„Vzhledem k tomu, že nemáme ani roční zkušenosti, co se týče průběhu po očkování, musíme si na ně počkat u nás, ale i v evropských zemích. Takže myslím, že na tuto otázku bude možné odpovědět nejdříve někdy na podzim,“ doplnil.

Vakcinace začala v ČR před čtyřmi měsíci, od té doby bylo podáno 2,8 milionu dávek více než 1,9 milionu osob. K navození plné ochrany jsou třeba u tří ze čtyř vakcín dvě dávky.

Vakcínová smršť. Arenberger očekává sto tisíc očkování denně ještě tento týden

Domácí

Arenberger v pondělí také prohlásil, že v těchto dnech dorazí do Česka „extrémní“ množství vakcín od zahraničních výrobců. Díky tomu by se podle něj mohlo tento týden poprvé očkovat až sto tisíc lidí denně. Uvedl to na serveru Blesk.cz.

Arenberger: Sputnik je stále ve hře. Kauza Vrbětice nic nemění

Podcasty a pořady

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám