Hlavní obsah

Premiér náhle hodil přes palubu ministra zemědělství Fuksu

Právo, Novinky, luk, ch, jov, rsk
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas v úterý odpoledne podal prezidentu Václavu Klausovi návrh na odvolání ministra zemědělství Ivana Fuksy, Klaus po schůzce s Nečasem Fuksu odvolal. Nečas to podle Fuksy zdůvodnil politickými tlaky, sám premiér však ve svém prohlášení sdělil, že byl s prací Fuksy nespokojen.

Článek

Klaus na Nečasův návrh Fuksu odvolal.

"Pan premiér mi oznámil, že mě odvolává. Že sice za mě bojoval s dřevěnou knihou, nicméně v té době moje odvolání požadoval kníže (ministr zahraničí Karel) Schwarzenberg, a že on v té době mě podržel. A že ať to beru, že se rozcházíme z politických důvodů. Že je to v politické rovině," uvedl Fuksa, který míní, že jeho odvolání souvisí se situací v ODS, jelikož ve funkci ministra zemědělství nepochybil. Odvolání proto vnímá jako snahu ovlivnit politickou atmosféru před regionálním sněmem ODS ve středních Čechách.

Fuksa je výrazným spojencem bývalého šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře, který má velký vliv ve středočeské stranické organizaci a dlouhodobě vystupuje kriticky vůči premiéru Nečasovi.

Při uvítání Klaus i Nečas vtipkovali. "Jsem velmi zvědavý, co asi chce," řekl prezident na premiérovu adresu. "Nesu vám pozvání na kongres ODS," odpověděl Nečas. Klaus na to řekl, že to skutečně nečekal.

Bendl, Oberfalzer, nebo Kuba?

Jako o možném kandidátovi na ministra zemědělství se mluví o šéfovi středočeské ODS Petru Bendlovi, který byl ministrem dopravy v Topolánkově vládě a místopředsedou strany. Podle některých kuloárových informací z ODS však má prezident Klaus s Bendlovým jménem problém. Hovoří se proto také o tom, že by další „na pásce“ mohl být středočeský senátor ODS Jiří Oberfalzer.

Jako o možném Fuksově nástupci se spekuluje také o jihočeském lídrovi a členovi výkonné rady ODS Martinu Kubovi, který však popřel, že by takovou nabídku dostal.

„Plně respektuji rozhodnutí premiéra Petra Nečase a tím i jeho zodpovědnost za sestavení vládního týmu občanských demokratů,“ řekl Právu Kuba. Na dotaz, zda je jedním z možných kandidátů na ministerský post po Fuksovi konstatoval, že oficiální nabídku nedostal. „S panem premiérem jsem na toto téma dosud nehovořil,“ dodal Kuba.

Tluchořův spojenec

Fuksa je vnímán jako spojenec Petra Tluchoře, který v červnu prohrál v souboji, kdy obhajoval funkci šéfa klubu ODS.

Fuksa patří mezi část středočeské ODS, kde má velký vliv právě Tluchoř. Skupina má blízko k bývalému předsedovi Mirkovi Topolánkovi.

V kuloárech se od nástupu Nečase do čela ODS hovoří o napjatých vztazích s Tluchořem. Spory vyvrcholily letos na jaře, kdy Tluchoř neobhájil svou funkci v čele poslanců. Na uzavřeném jednání se do Tluchoře pustil právě premiér a nedoporučil svým kolegům, aby jej znovu volili. Předsedou klubu se tak stal Zbyněk Stanjura, který je k vedení ODS loajální.

Nečas zhruba dva týdny před kongresem ODS, který se koná 22. října, zřejmě chce do vlády dosadit svého příznivce.

Delší mandát

Tluchoř se také netajil názorem, že by letošní kongres měl být volební, ačkoli podle stanov se o novém vedení hlasovat nemá, mandát má dvouletý od června 2010. Když tento návrh narazil, obvinil Tluchoř stranické vedení, že si chce nedemokraticky prodlužovat mandát.

Problém je v tom, že loňský mimořádný kongres, kde byl zvolen Nečas, proběhl v červnu. Mandát podle stanov ODS trvá dva roky, jenže výkonná rada se rozhodla, že další volební kongres bude až příští rok na podzim, po krajských a senátních volbách. Vedení ODS odmítá Tluchořovo nařčení s tím, že o prodloužení mandátu bude demokraticky hlasováno právě na říjnovém kongresu.

Březina: je to šílenství! Hašek: není čeho litovat

Fuksovo odvolání vyvolalo rozporuplné reakce. Lidovecký europoslanec Jan Březina označil premiérův krok za politické šílenství, diletantismus a hazard se zájmy státu. Podle něj Fuksa vykonal na poli prosazování českých zájmů v EU velký kus práce.

"Je i jeho nepopiratelnou zásluhou, že se jednání o budoucnosti společné zemědělské politiky EU ubírají směrem, který je pro ČR výhodný. Jako europoslanec dlouhodobě spolupracující s českými zemědělci v otázkách zemědělské politiky EU rovněž oceňuji, že ministr Fuksa na rozdíl od nejednoho svého předchůdce věnoval náležitou pozornost komunikaci s Evropským parlamentem a koordinaci své činnosti s českými europoslanci," prohlásil Březina s tím, že za dva týdny má EU představit návrhy společné zemědělské politiky a nový ministr se v tom bude těžko orientovat.

Naproti tomu jihomoravský hejtman a místopředseda ČSSD Michal Hašek mluví o Fuksovi jako o neúspěšném ministrovi, jehož odchodu není třeba želet.

"Nedokázal zajistit peníze na přímé platby zemědělců. Nebyl schopen vyjednat českým zemědělcům stejné podmínky, jako mají jejich kolegové ve starých členských zemích EU. Nezabránil ani zavedení možnosti prodeje státní půdy cizincům. A především za jeho éry byly uzavírány kontroverzní tendry v Lesích České republiky," tepe Fuksu Hašek, ale zároveň připomíná, že Nečasovi nešlo prioritně o změnu v rezortu zemědělství, nýbrž o rošádu uvnitř ODS před blížícím se kongresem.

Anketa

Jak hodnotíte práci ministra zemědělství Fuksy?
Kladně
19,5 %
Záporně
80,5 %
Celkem hlasovalo 4908 čtenářů.

Kdo je Ivan Fuksa

Ivan Fuksa (* 15. července 1963, Příbram) byl v letech 2002–2006 starostou Příbrami. 29. ledna 2007 jej jmenoval ministr financí Miroslav Kalousek prvním náměstkem, funkci zastával až do roku 2010. 13. července 2010 byl jmenován ministrem zemědělství České republiky.

Spoluzakládal příbramskou ODS. Jako její lídr ji dovedl k vítězství v komunálních volbách v roce 2002. V roce 2006 Fuksou vedená ODS získala v zastupitelstvu 11 křesel z 25, ale nedokázala najít koaličního partnera a odešla do opozice.

Fuksa je podruhé ženatý, z druhého manželství má dvě děti. Věnuje se námořnímu jachtingu, zdolal vrchol Mont Blancu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám