Hlavní obsah

Překvapení se nekoná, v čele ANO zůstává Babiš. Naposledy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Post předsedy hnutí ANO v sobotu v rámci celostátního sněmu obhájil Andrej Babiš, který neměl protikandidáta. Uvedl, že je to naposledy, co na předsedu kandiduje. Post prvního místopředsedy, druhého nejvýše postaveného člena hnutí, pak obsadil Karel Havlíček. Nové předsednictvo hnutí má čtrnáct členů.

Foto: Petr Horník, Právo

Volební sněm hnutí ANO. Na snímku Andrej Babiš

Článek

Babiš hnutí ANO vede od jeho vzniku v roce 2012. Změna nenastala ani po sobotním sjezdu hnutí konaném v areálu holdingu Agrofert na pražském Chodově.

ANO si na sněmu volí vedení. Babiš představil svoji novou knihu

Domácí

Pro setrvání Babiše v čele politického hnutí, které se po loňských říjnových volbách nachází v opozici, hlasovalo v prvním kole 76 delegátů z 95 přítomných. Proti jeho zvolení se vyslovilo šest delegátů, 13 se pak zdrželo. Babiše na pozici předsedy nominovalo před sjezdem 14 krajských organizací a neměl protikandidáta.

„Za těch deset let mě znáte dobře, znáte moje chyby, hlavně. Víte, jaký jsem, a starý pes se nemění. Pro mě je to naposledy, co kandiduji na předsedu. Musíte si v roce 2024 zvolit nového předsedu, který se stane novou tváří a povede naše hnutí do parlamentních voleb v roce 2025,“ řekl ve svém kandidátském projevu Babiš, který se chce v budoucnu například intenzivně věnovat kontaktu s občany.

Část svého kandidátského projevu stejně jako ráno, věnoval kritice současné vlády premiéra Petra Fialy (ODS) a tomu, co v uplynulých letech prosadil a dokázal. Při příležitosti sobotního sněmu navíc Babiš představil svou novou knihu, v níž na 113 stranách vypočítává úspěchy své vlády.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Nová kniha expremiéra Andreje Babiše (ANO)

„Musíme táhnout za jeden provaz. Ve Sněmovně náš klub funguje, jeho předsedkyně je aktivní a myslím, že děláme dobrou politiku. Děkuju za důvěru a těším se s vámi na spolupráci,“ zakončil Babiš.

S gratulací po znovuzvolení jen pár minut po volbě přispěchal současný premiér Fiala. „Gratuluji Andreji Babišovi ke znovuzvolení předsedou hnutí ANO. Doufám, že jeho slova o konstruktivní opozici nezůstanou jen na papíře,“ napsal na svůj Twitter Fiala.

Expremiér a staronový šéf ANO v sobotu Radiožurnálu také řekl, že neplánuje ani v příštích parlamentních volbách za čtyři roky obhajovat poslanecký mandát.

Spekuluje se, že by se mohl zapojit do boje o Hrad, který by se měl konat příští rok v lednu. On sám na sněmu svou možnou kandidaturu zatím nepotvrdil, již dříve avizoval, že své rozhodnutí zveřejní na podzim, do té doby ovšem bude republiku objíždět s karavanem a setkávat se s občany. Politologové to označují na nepřiznanou předvolební kampaň.

Babiš zatím neřekl, zda bude kandidovat na prezidenta

Domácí

Druhým mužem zvolen Havlíček

Prvním místopředsedou, tedy druhým mužem hnutí, se stal Karel Havlíček, který v minulé vládě Andreje Babiše zastával funkci vicepremiéra vlády a vedl i dvě ministerstva, a to průmyslu a obchodu a také dopravy. Havlíčka nominovalo 10 krajských organizací. Havlíčka v jednokolové volbě podpořilo 82 z přítomných 93 delegátů, proti hlasoval jeden a zdrželo se deset.

Foto: Petr Horník, Právo

Kandidát na místopředsedu hnutí ANO Karel Havlíček

Nominaci na stejnou funkci získala ze dvou krajů také nynější šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO a bývalá ministryně financí Alena Schillerová. Nominace ovšem odmítla, protože se chce plně věnovat opoziční práci ve Sněmovně. Jak sama ale řekla při příchodu na sněm, stále chce mít vliv na směřování hnutí, takže si řekla o funkci řadové místopředsedkyně, na kterou ji podpořilo 12 krajů.

Faltýnek se při proslovu nominace vzdal

Tuto pozici podle očekávání získala, když ji v prvním kole podpořilo 74 delegátů z přítomných 93. V předsednictvu ANO jsou čtyři řadoví místopředsedové. Schillerovou v nejužším vedení doplní bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček, jemuž dalo hlas 77 delegátů, dosavadní místopředseda a bývalý ministr životního prostředí v Babišově vládě Richard Brabec získal 80 hlasů.

Posledním zvoleným místopředsedou hnutí je moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák, jehož podpořilo 81 delegátů.

Foto: Petr Horník, Právo

Alena Schillerová

Nominován svou domovskou krajskou olomouckou organizací byl i bývalý první místopředseda a dlouholetý šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Ten se však ve svém projevu, který byl ryze děkovný, nikoliv kandidátský, nominace vzdal.

Jeden z nejvlivnějších členů hnutí, s nímž se členové chodí radit, také poděkoval členům hnutí za to, že mohl být u vzniku hnutí a pomáhat ho budovat. „Chci poděkovat za možnost dvě volební období řídit náš poslanecký klub ve Sněmovně, nebylo to vždy jednoduché,“ řekl a na závěr daroval Babišovi vlastnoručně namalovaný obraz. Dál hodlá pracovat ve Sněmovně jako poslanec a místopředseda poslanecké frakce a ve volném čase se chce věnovat více malování.

Nominace na místopředsedu se vzdala také místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová. Z volby po nesouhlasu s krajskou nominací pak ještě před sněmem odstoupil ostravský primátor Tomáš Macura, který tak z vedení hnutí odchází. Nominovaný Havlíček se již řadovým místopředsedou stát nemohl, protože své nominace proměnil ve volbě prvního místopředsedy.

Krátce před 16. hodinou zvolili delegáti i zbylé řadové členy předsednictva, kterých je osm. Zvoleni byli Jana Mračková Vildumetzová, Jana Pastuchová, Jaroslav Bžoch, Radim Holiš, David Kasal, Roman Kubíček, Ladislav Okleštěk a Jan Volný.

Kompletní nové vedení hnutí čítá čtrnáct členů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám