Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Jak se budou otevírat školy a školky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Od pondělí 3. května se budou moci v části České republiky do škol a školek vrátit další děti, kterým to dosud zapovídala koronavirová opatření. V šesti krajích a v Praze se vrátí rotačně do lavic žáci druhého stupně základních škol a do školek se v těchto regionech budou smět vrátit všechny ročníky. Novinky přinášejí přehled hlavních změn.

Foto: Novinky

Kraje kde by se měl otevřít 2. stupeň zš a jejich incidenceza posledních 7 dní v přepočtu na 100 tis. obyvatel

Článek

Školy

  • Od 3. května se budou moci do lavic vrátit žáci druhého stupně základních škol či nižších stupňů víceletých gymnázií v Praze, Karlovarském, Královéhradeckém, Libereckém, Pardubickém, Plzeňském a Středočeském kraji.
  • Budou mít takzvanou rotační výuku, při které se třídy střídají po týdnu ve škole a doma.
  • Ve zbytku Česka budou mít zatím žáci druhého stupně nadále distanční výuku. Od pondělí 10. května by se měla obnovit rotační výuka druhého stupně základních škol v celé ČR.
  • Od 10. května se obnoví i praktická výuka zbývajících ročníků vysokých škol, dosud je na VŠ povolená praxe jen ve zdravotnických či farmaceutických oborech a v posledních ročnících ostatních oborů.
  • Návrat středoškoláků k teoretické výchově se zatím nechystá, podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) by k němu mohlo dojít nejdříve od 17. května. 

Školky

  • V sedmi uvedených regionech budou moci také chodit od 3. května do školek děti ze všech ročníků, dosud to bylo od tohoto týdne možné jen v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji.
  • V ostatních krajích smějí školky dál navštěvovat jen předškoláci nebo děti zdravotníků a dalších vybraných profesí.
  • Od pondělí 10. května by mělo dojít k otevření i zbývajících mateřských škol v celé republice.

Roušky a testy

  • Testování na covid-19 je povinné. Výjimkou jsou mateřinky v regionech s nižším výskytem nákazy, kde jsou školky otevřené kompletně.
  • Od 3. května se budou pedagogičtí i nepedagogičtí zaměstnanci škol a žáci prvních stupňů základních škol testovat antigenními testy na covid-19 jen jednou týdně, dosud se testuje povinně dvakrát týdně neinvazivními antigenními testy.
  • V případě žáků druhého stupně budou povinné dva testy týdně.
  • V mateřských školách se nikde nemusí nosit ani roušky či respirátory, které jsou jinak ve vyšších stupních škol povinné.

Od pondělí se v šesti krajích a Praze otevřou druhé stupně základních škol

Domácí

Školy v Česku se kvůli epidemii zavřely 1. března, výuku na dálku měla většina již řadu týdnů předtím. Prezenčně byly možné individuální konzultace. Od 12. dubna se otevřely školky pro děti zdravotníků a dalších profesí a pro předškoláky. Žáci prvního stupně základní školy se začali střídat po týdnech v rotační výuce. Bez ní se učí školáci z malých škol do 75 dětí a žáci speciálních škol.

Od 19. dubna mají žáci druhého stupně a středních škol možnost skupinových konzultací v počtu do šesti dětí. Od pondělí 26. dubna se pak obnovila praktická výuka ve středních školách a v posledních ročnících vysokých škol.

Plaga: Středoškoláci se vrátí do škol nejdříve 17. květnaVideo: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám