Hlavní obsah

Pražští radní proti zastavění Džbánu

Pražští radní navrhli zastupitelům, aby zamítli podnět vlastníka pozemků u nádrže Džbán ve Vokovicích ke změně územního plánu. Asi 13 tisíc metrů čtverečních u Evropské třídy chtěla společnost Molepo, která pozemky získala před deseti lety v dražbě ministerstva financí, změnit pro výstavbu „bytových a administrativních objektů“.

Foto: Foto PRÁVO – Petr Janiš

Současný stav budov u nádrže Džbán v pražských Vokovicích.

Článek

Pozemky poblíž budovy Cube jsou nyní zelené a patří do celoměstského systému zeleně, navíc až sem sahá přírodní park Šárka-Lysolaje.

Odmítavý postoj vedení města Právu ke změně na stavební parcely potvrdil mluvčí magistrátu Vít Hofman. „Pražští radní v pondělí vyjádřili nesouhlas s pořízením změny územního plánu v oblasti Džbánu. Změnu nedoporučil ani výbor pro územní rozvoj, ani Institut plánování a rozvoje (IPR),“ uvedl Hofman s tím, že konečné slovo mají mít zastupitelé za týden.

Developeři hrozí zavřením Džbánu, pokud jim magistrát neustoupí

Domácí

Zastupitelé se budou také zabývat elektronickou peticí Nechte Šárku dýchat, s níž začali Džbán před developerem hájit zelení z Prahy 6. Petici podepsalo přes 9500 lidí. „Díky jasnému ohlasu veřejnosti se dnes proti změně územního plánu vymezují i ti politici, pro které byla před časem zástavba v okolí Džbánu přijatelná,“ upozornili iniciátoři petice.

Ani návrh metropolitního plánu by zástavbu u Džbánu nedovoloval

Petice požaduje, aby město asi 180 tisíc metrů čtverečních pozemků kolem Džbánu od společnosti Molepo vykoupilo. Jednání s vlastníkem vede radní Jan Chabr (TOP 09). Vedení radnice Prahy 6 dříve zástavbu u Evropské třídy a priori nevylučovalo.

Městský výbor pro územní rozvoj a také IPR označily podnět ke změně zelených pozemků na stavební u Evropské ulice za nekoncepční. Ani návrh metropolitního plánu by zástavbu u Džbánu nedovoloval.

Pokud by zastupitelé podnět ke změně územního plánu proti všem očekáváním přijali, IPR by navrhoval studii. Studie by měla ověřit, zda „lze připustit omezenou zástavbu podél Evropské ulice“ a zda „lze uvažovat o navázání na ulici Osamocenou podobným typem zástavby, případně několika solitérními objekty s ponechanými prostupy mezi Evropskou a Džbánem“. S tím však opakovaně ostře nesouhlasili místní obyvatelé.

Praha Sobě oprášila komunistický nápad. Chce okružní linku metra

Domácí

Kauzu Džbán rozvířil vlastník firmy Molepo, když oznámil, že oblíbené koupaliště uzavře kvůli jeho havarijnímu stavu. Zároveň se dožadoval změny územního plánu pro výstavbu u Evropské. Mnozí pražští politici postup označili za nepřípustný nátlak či za vydírání.

Mezi konečné majitele společnosti patří např. podnikatel a vlivný člen ODS Vladimír Schmalz.

Spolek Veleslavín–Vokovice k životu upozornil, že právě kvůli havarijnímu stavu byla před deseti lety snížena cena areálu, který Molepo získalo v roce 2012 při dražbě likvidované společnosti Pražská kanalizace a vodní toky asi za 53 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám