Hlavní obsah

Pražští hygienici zaznamenali výskyt indické mutace

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V Praze se u osoby z Indie potvrdila tzv. indická mutace koronaviru. Ve čtvrtek to oznámila pražská hygienická stanice. Již minulý týden se mutace potvrdila u studentek z Hradce Králové, které se vrátily z Indie.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Byl to občan, který přiletěl začátkem měsíce z Indie. V Indii měl test, před příletem do České republiky vyplnil formulář. Zdravotní obtíže nastaly druhý den po příletu, takže v době příletu ještě žádné potíže neměl,” řekla Novinkám hlavní pražská hygienička Zdeňka Jágrová. „Po příletu byl v karanténě, takže naštěstí s nikým jiným kromě rodinných příslušníků nebyl v kontaktu," dodala s tím, že rodina muže žije v Česku.

Muž je nyní v domácí izolaci. Podle Jágrové trpí bolestí hlavy a zvýšenou teplotou.

Zatím není jasné, zda B.1.617 vyvolává těžší průběh nemoci covid-19 a s tím související vyšší počty úmrtí. Indie se však momentálně potýká s extrémně vysokými počty nakažených.

O dvojité mutaci informovali indičtí vědci koncem března. Podle indického virologa Šahída Džamíla se vyskytují společně na tomtéž viru. „Může to viru umožnit, aby se vyhnul imunitnímu systému a snadněji se šířil,“ řekl.

V Česku se potvrdila indická mutace

Domácí

Do České republiky se z Indie mohou na základě rozhodnutí vlády vrátit pouze Češi a rezidenti žijící v ČR. Před odletem z Indie musejí absolvovat PCR test, poté do 24 hodin po vstupu na české území jej musí zopakovat. Třetí PCR test budou muset lidé absolvovat mezi 10. a 14. dnem od příletu. Během celé této doby musí být v karanténě.

Indická mutace
Indickou variantu koronaviru vědci poprvé odhalili loni v říjnu a dostala označení B.1.617. Podle oznámení Světové zdravotnické organizace (WHO) byla dosud zjištěna v nejméně 21 zemích světa. Nejméně jeden případ se ověřuje i v Česku. V tom, zda jde o výjimečně nebezpečnou variantu, ale zatím odborníci nemají jasno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám