Hlavní obsah

Pražský vánoční strom je už rozřezán, studenti z něj vyrobí nábytek

Novinky, Natálie Lošková, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na pražském Staroměstském náměstí začalo v pondělí ráno odklízení vánočního stromu. Pomocí třicetimetrového jeřábu ho firma Technologie hlavního města Prahy (THMP) položila na dlažbu náměstí a začala rozřezávat. Kmen stromu využijí studenti školy na Jarově pro výrobu nábytku, který poputuje do domova seniorů v Malešicích. Část větví dostanou zvířata v pražské ZOO.

Vánoční strom ze Staroměstského náměstí odklidil třicetimetrový jeřábVideo: Novinky

 
Článek

S odstrojováním stromu začala firma THMP už ve čtvrtek. „Nejdříve sundáme vánoční koule, hvězdy a špici, tedy asi 350 ozdob. Potom přijde na řadu šest kilometrů světelného řetězu, práce potrvají dva až tři dny," uvedl už dříve generální ředitel THMP Tomáš Jílek. V pondělí ráno potom připravili stromek na jeho položení.

Osmnáctimetrový smrk byl nejdříve zavěšen na lano třicetimetrového jeřábu, poté montéři uvolnili tři kotvící lana. Jeřáb následně vytáhl strom z dvoumetrové podzemní šachty, ve které byl vánoční strom ukotven. Položený kmen stromu nakonec dřevorubec odvětvil a rozřezal ho na přibližně čtyřmetrové klády.

Vánoční strom zdobil náměstí od konce listopadu, ani po odklizení ale jeho úloha nekončí. Rozřezaný kmen poputuje na pilu v Hostivaři, kde bude rozřezán na prkna. „Studenti střední odborné školy v Jarově z nich poté vyrobí nábytek, který by měl putovat do domova seniorů v Malešicích. Chtěli jsme, aby byl strom využit do posledního zbytku, takže větve dostanou zvířata v pražské zoo,“ řekl Novinkám pražský radní pro majetek Jan Chabr.

Foto: Novinky

Větve vánočního stromu ze Staromětského náměstí poputují za zvířaty do pražské zoo.

Strom byl na náměstí rozsvícen loni 27. listopadu. Kvůli pandemii koronaviru se tak stalo bez tradičního doprovodného programu.

Smrk o výšce 17,5 metru zdobilo po dobu jednoho měsíce šest kilometrů světelných řetězů, několik set vánočních koulí v modré, bílé a červené barvě a čtyřicet světelných hvězd. Na vrcholu byla třímetrová špice. Strom byl přivezen ze středočeského Kamenného Přívozu a město ho koupilo za 10 000 korun od majitele tamní chaty.

Reklama

Výběr článků

Načítám