Hlavní obsah

Pražské nemocnice převzaly do péče pacienty z Brna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha, Brno

Armádní specialisté s policejním doprovodem převezli ve čtvrtek z Brna do pražských nemocnic devatenáct pacientů s koronavirem. Cílem bylo alespoň dočasně snížit počet pacientů s covidem-19 ve Fakultní nemocnici Brno a ve Fakultní nemocnici u svaté Anny. Obě jsou pro boj s koronavirem na Moravě klíčové. Jsou přitom přeplněny nemocnými.

Armádní vrtulník transportoval do Prahy covid pacienta ve vážném stavuVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Jihomoravský zdravotní koordinátor Vladimír Šrámek k tomu uvedl, že si personál nemocnic, který je již na hraně svých možností, uvolnil ruce na 48 hodin. Nemocných ve vážných stavech přibývá, další odhadovaný vývoj je nepříznivý. Panuje obava, že se uvolněná lůžka nejpozději o víkendu zaplní. Jen ve fakultní nemocnici hospitalizovali o víkendu 20 pacientů.

Neodjel, protože se mu přitížilo

Oba špitály přitom pomáhají zvládat mimořádně vypjatou situaci v menších nemocnicích. Na jihu Moravy již kvůli zaplněnosti svých lůžek vyhlásily stav nouze nemocnice v Kyjově a Vyškově. Některé další okresní nemocnice se začínají tomuto stavu nebezpečně blížit.

„Ukázalo se, že poměrně obtížný je i výběr samotných pacientů pro převoz do Prahy. Vrtulníkem jsme tam poslali dva těžce nemocné. U jednoho z pacientů, u něhož jsme ještě ve středu večer počítali s převozem, se zhoršil zdravotní stav natolik, že jsme za něj museli poslat náhradníka,“ řekla Právu mluvčí brněnské fakultní nemocnice Veronika Plachá.

Foto: archiv FN Brno

Ve fakultní nemocnici Brno začali již brzy ráno nakládat pacienty s koronavirem v lehčím stavu do sanitek, které je přepraví do Prahy.

Z nemocnice dále odcestovalo do pražských nemocnic v sanitkách 15 pacientů. Přestože je jejich stav hodnocený jako lehký či méně závažný, budou pro zotavení potřebovat dlouhodobou péči. Výběr nemocných pro Prahu byl složitý.

„Příbuzní některých byli zpočátku zásadně proti, protože nechtějí mít babičku či dědečka daleko, nicméně se nám podařilo většině věc vysvětlit. Kde to nešlo, jeli náhradníci,“ doplnila mluvčí.

Hodinová příprava na převoz

Fakultní nemocnice u sv. Anny poslala do Prahy dva pacienty ve vážném stavu. V koloně byly dvě sanitky s těžce nemocnými pacienty, mužem a ženou. Konvoj, tvořilo další vozidlo s lékaři a pro rychlejší průjezd v něm byla i dvě policejní auta „Jde o pacienty, kteří byli hospitalizováni ve velmi vážném stavu na ARO. S jejich léčbou nám pomohou nemocnice Na Homolce a Všeobecná fakultní nemocnice Praha,“ řekla mluví nemocnice Dana Lipovská.

Příjezd covidových pacientů do Nemocnice Motol v PrazeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Zdůraznila, že přeprava takto těžce nemocných je vždy logisticky náročná operace, na které se podílí řada lidí. Jen samotné naložení již na pokojích ARO trvalo zhruba hodinu.

Podle brněnských zdravotníků se i pražské nemocnice rychle plní nemocnými a je možné, že další přesuny mezi Brnem a Prahou už nebudou možné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám