Hlavní obsah

Pražské nemocnice jsou nafoukané, komentují problémy s umisťováním pacientů politici

Novinky, Václav Lang
Praha

Politikům dochází trpělivost s množícími se případy, kdy sanitky s akutními případy objíždějí i několik hodin pražské nemocnice a poslouchají dokola to samé: Nepřijímáme, zkuste to jinde. Premiér Bohuslav Sobotka už kvůli tomu ve středu hovořil s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem, chce od něj jasné řešení.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pomyslnou poslední kapkou se stala úterní noc, kdy pražští záchranáři málem neudali tři pacienty s mrtvicí a s třicetiletým mužem se srdeční arytmií jezdili jako šílení po Praze téměř dvě hodiny.

Premiér Bohuslav Sobotka se proto ještě ve středu sešel s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (oba ČSSD).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Je naprosto nezbytné, aby se do komunikace mezi pražskou záchrannou službou a mezi nemocnicemi, které působí na území hlavního města Prahy, osobně jako ministr zdravotnictví vložil. Je naprosto nezbytné, aby celou tuto kauzu prověřil, aby bylo zřejmé, jak se vše objektivně odehrálo a kdo splnil či nesplnil své povinnosti v rámci včerejší noci,“ odpověděl Sobotka na dotaz Novinek.

Lidé mají právo na bezpečí, tvrdí Sobotka

Podle něj je zapotřebí napřed prověřit tuto konkrétní událost a na základě toho vymezit pro příště jasná pravidla. „Ministr zdravotnictví by měl garantovat, že tady bude jasné pravidlo, jasný algoritmus z pohledu komunikace mezi pražskou záchrannou službou a fakultními a dalšími nemocnicemi, které fungují na území hlavního města Prahy,“ podotkl premiér.

„Lidé mají právo na pocit bezpečí a mají právo na garanci toho, že pokud je naloží rychlá záchranná služba, že se dostanou včas do potřebného zdravotnického zařízení,“ dodal.

Bělobrádek: Nepřípustné

Situace kolem přijímání akutních případů rozzlobila také druhého vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL). „Je to nepříjemné a nepřípustné,“ komentoval to pro Novinky.

Není možné, aby v Praze byli v nemocnicích tak nafoukaní, že preferují akademickou medicínu před rutinní medicínou
exministr zdravotnictví Leoš Heger

Prohlásil, že sám něco podobného zažil, když manželku jeho bratra takto odmítli v nemocnici. „Jsou to věci velmi nepříjemné a svědčí to o určitém chaosu, který ve zdravotnictví panuje,“ uvedl. „Je to otázka kapacit, je to otázka určité regionalizace a lepší komunikace, ale je jasné, že vznikají i případy, kdy se nemocnice brání z ekonomických důvodů,“ nastínil možné důvody a jejich řešení.

Heger je pro sankce

Bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) připomněl, že ministr zdravotnictví před několika měsíci hrozil, že pokud se budou takové případy opakovat, bude přemýšlet o zavedení sankcí. „Je to strašná ostuda a já si myslím, že pan ministr zdravotnictví by měl přistoupit k té hrozbě, že to bude sankcionovat, a začít to sankcionovat,“ řekl Novinkám.

Podotkl také, že zatímco jiných krajů se tento problém prakticky netýká, v hlavním městě se jej pořád nedaří vymýtit. „Není možné, aby v Praze byli v nemocnicích tak nafoukaní, že preferují akademickou medicínu před rutinní medicínou,“ podivil se.

„Jestli někoho veze záchranka a potřebují ho udat, tak je to priorita číslo jedna. I kdyby měli nějaké pacienty propustit - protože ve velkých nemocnicích vždycky leží nějací lidé, kteří jsou na hraně toho, jestli tam musí, nebo nemusí být - tak to místo musí opatřit, nebo se musí domluvit s kolegy z jiných nemocnic na nějakém sdílení služeb,“ uvedl.

Podle Svobody má Praha málo lůžek

Bývalý pražský primátor a lékař Bohuslav Svoboda uznává, že lůžek v Praze je málo, ale nabízí se podle něj dvě řešení.

„První z nich spočívá v plánu, který jsme představili s bývalým ministrem Hegerem, a který měl řešit otázku generelu pražského zdravotnictví. Naším cílem bylo, aby se Praha stala provozovatelem nemocničního zařízení, ve kterém by vyčlenila speciální prostor pro tyto superakutní problémy a lůžka by byla udržována i za cenu toho, že by byla dlouhodobě prázdná. Praha by jako zřizovatel nemocnice držela volnou kapacitu pro tyto akutní případy a dotovala je ze svého rozpočtu,“ nastínil.

Jako další možnost navrhuje on-line systém, který by záchranné službě dával aktuální informace o všech volných lůžkách v Praze a tento systém by přímo záchranářům v ulici říkal, kde jsou volná místa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám