Hlavní obsah

Čeká se na první oběť? Dvě hodiny vozili po Praze v sanitce mladého muže se selháním srdce

– Praha
Právo, Stáňa Seďová

Jen den poté, co ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz pochválil nemocnice za to, že jejich pacienty až na pár drobných zádrhelů přijímají, prožili záchranáři směnu, kdy málem neudali tři pacienty s mrtvicí a s třicetiletým mužem se srdeční arytmií jezdili jako šílení po Praze téměř dvě hodiny.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Problémy s umisťováním na životě ohrožených pacientů do nemocnic, které je odmítaly přijmout, se po zásahu ministerstva zdravotnictví téměř vyřešily. Ovšem ne na dlouho. Už v úterý ředitel pražských záchranářů předvídal, že v letních měsících to bude opět boj. Pro operátorky o nalezení nemocničního lůžka, pro záchranáře o udržení pacienta naživu.

Ještě včera dopoledne to vypadalo optimisticky. „Během března jsme řešili 165 odmítnutí, teď je to jedno dvě týdně. Jen v noci na úterý jezdila posádka se silně intoxikovaným pacientem hodinu a tři čtvrtě po Praze, ale takových případů je už pomálu,“ držel se naděje na zlepšení Schwarz, ale upozornil, že stále nebyly podniknuty kroky, které by přinesly jistotu, že jednou v sanitce kvůli odmítání nemocnic pacient skutečně nezemře.

„Problém zatím nemá koncepční řešení v podobě vybudování urgentních příjmů nebo doplnění chybějících lůžek. Už teď kapacity nestačí. A v létě, kdy si lékaři vybírají volno a dovolenou mají i celá oddělení, to bude samozřejmě ještě horší – a budeme v tom zpátky,“ předvídal ředitel pražské záchranné služby na úterní tiskové konferenci a hned v noci se jeho nejhorší obavy potvrdily.

 U mrtvice rozhodují minuty

„Během poslední noci vyjížděly naše posádky k šesti pacientům s příznaky cévní mozkové příhody a u poloviny z nich bylo předání do specializované péče problém. Velmi dlouho záchranáři s pacientem čekali, dispečerky musely avizovat pacienta v několika nemocnicích a někteří pacienti byli nakonec předáni až do třetí nebo čtvrté nemocnice v pořadí, v průměru po hodině, hodině a půl,“ řekla dnes Právu mluvčí pražských záchranářů Jiřina Ernestová.

Vůbec nejhorší dvě hodiny zažili záchranáři před půlnocí s teprve třicetiletým pacientem, kterému selhávalo srdce. „Tísňovou výzvu z Ostravské ulice v Letňanech jsme dostali ve 22.28 hod., na místě byla posádka ve 22.35 hodin. Pacienta s poruchou srdečního rytmu v ohrožení života se jim podařilo předat na kardio jednotku vinohradské nemocnice, která nakonec svolila, až v 0.23 hodin,“ popsala další šokující případ Ernestová.

„Nejvíce problémů s předáním do nemocnic je tradičně u pacientů s neurologickými potížemi a intoxikacemi. To, že bychom nemohli udat kardio pacienta, je naštěstí spíše výjimkou. Ovšem právě u intoxikovaných nebo pacientů s cévní mozkovou příhodou jde o to, aby se dostali do specializované péče co nejrychleji. Počítá se každá minuta, u cévních mozkových příhod se dokonce mluví o zlaté hodince.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám