Hlavní obsah

Pražská ČSSD diktuje požadavky. Chce vystřídat Babiše a dostat ministerstvo spravedlnosti

Právo, kab
Praha

ČSSD musí žádat výměnu premiéra Andreje Babiše (ANO) a zisk ministerstva spravedlnosti do své gesce, usnesl se v pondělí krajský výkonný výbor sociální demokracie v Praze. Pokud požadavkům ČSSD hnutí ANO nevyhoví, mají podle pražských sociálních demokratů podat oranžoví ministři demisi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Článek

„Krajský výkonný výbor ČSSD Praha žádá politické grémium ČSSD, aby učinilo veškeré kroky vedoucí k tomu, aby v zájmu zachování politické kultury a důvěryhodnosti koaličního kabinetu došlo k personální změně na postu předsedy vlády ČR,“ píše se v dokumentu, jehož znění získalo Právo k dispozici.

Pražská organizace zároveň požádala grémium, aby učinilo veškeré kroky vedoucí k tomu, aby „v zájmu nepochybných garancí nestrannosti a nezávislosti orgánů činných v trestním řízení v kauze Čapí hnízdo došlo k přesunu ministerstva spravedlnosti pod správu ČSSD“.

Poslanecký klub ČSSD pak pražští kolegové vyzvali: „Aby pro případ, že hnutí ANO nevyhoví změnám obsaženým v bodech jedna a dvě tohoto usnesení, vyzval ministry za ČSSD k podání demise a poslance zvolené za ČSSD k připojení se k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě ČR.“

Hamáček by změnu premiéra uvítal

O postupu rozhodne ve středu na odpoledním jednání zhruba třicetihlavé předsednictvo ČSSD. Předseda strany a vicepremiér Jan Hamáček se už nechal slyšet, že by uvítal výměnu premiéra. Vyloučil však, aby poslanci ČSSD hlasovali pro nedůvěru vlastních ministrů.

Foto: Koláž Novinky.cz s Právo

Andrej Babiš mladší s otcem

Změnu na postu ministerského předsedy nicméně odmítá hnutí ANO. K rezignaci se nechystá ani Babiš, který už minulý týden vzkázal přes svůj Facebook, že nikdy neodstoupí. Stávající vládu chce udržet KSČM, která ji podpořila při hlasování o důvěře v červenci. Naopak zbytek opozice hodlá hlasovat pro nedůvěru.

Babiš se však těší podpoře prezidenta Miloše Zemana, který uvedl, že jej po případném pádu vlády znovu pověří sestavením nového kabinetu.

Na něj by ráda měla vliv SPD Tomia Okamury. Ta prý bude hlasovat proti vládě zejména kvůli politice ČSSD, se kterou nesouhlasí a ráda by ji v kabinetu nahradila.

V Praze vznik vlády podpořili

Pražská ČSSD sehrála v květnu a červnu letošního roku důležitou roli při vnitrostranickém hlasování o vstupu strany do koaliční vlády s hnutím ANO. Původně jej Pražané odmítali, nakonec vedení pražské organizace soc. dem. doporučilo hlasovat svým členům „pro“. Údajně tak pražská ČSSD rozhodla o výsledku celého referenda.

Kauza Čapí hnízdo se znovu rozhořela poté, co server Seznam Zprávy zveřejnil rozhovor s Babišovým synem Andrejem, který řekl, že na přání otce nedobrovolně odcestoval na Krym, aby se vyhnul českým úřadům. Nyní Babiš ml. žije jako švýcarský občan ve Švýcarsku.

Je stejně jako jeho otec a sestra v dotační kauze Čapí hnízdo obviněn. Podle premiéra jsou obě jeho děti duševně nemocné. Spekulaci, že na Krym a do Švýcarska byl jeho syn „přesunut“, aby nevypovídal na policii, odmítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám