Hlavní obsah

Právník: Trestání za písmeno Z? Jde o kontext

Právník Karel Bačkovský z bezpečnostního odboru ministerstva vnitra pro Právo vysvětlil, jakým způsobem se české složky věnují písmenu „Z“, které jako symbol používají lidé schvalující ruskou agresi na Ukrajině. Písmeno se objevuje na vojenské technice ruské invazní armády.

Foto: Profimedia.cz

Ozbrojenci ze samozvané Doněcké lidové republiky před vojenským vozidlem označeným písmenem Z po vzoru ruské techniky, s níž Rusko přepadlo Ukrajinu.

Článek

Překvapilo vás to?

Není to situace, která by byla nějak nová nebo překvapivá. Obecně platí, že v ČR se nekriminalizují žádné konkrétní symboly. Není žádný seznam zakázaných symbolů, písmen, číslic. To, co se kriminalizuje, je jednání, projev. Buď podporuje nějaké hnutí, nebo v tomto případě něco popírá či něco jiného schvaluje. Jde o konkrétní jednání, které naplňuje skutkovou podstatu trestného činu. To je to, co je sankcionovatelné a trestné. Nikoli samotný symbol.

Rusové si začali dávat symbol „Z“ na auta i oblečení. Objevil se už i v Česku

Válka na Ukrajině

Jak to chcete řešit?

Pokud jde o to jednání, to lze spáchat různými způsoby. Můžete to jednání spáchat slovem, můžete natočit video, můžete to napsat nebo nakreslit. Součástí možností, jak můžete takový trestný čin spáchat, je i použití něčeho, čemu se už dlouho říká zástupné symboly. U každého použití zástupných symbolů je důležitý kontext.

Jak se posuzuje?

Kontext se posuzuje a musí ho orgány činné v trestním řízení prokázat. Svastika je možný příklad, lze si u ní představit příklady legitimního a netrestného použití a asi to není úplně typické.

Rusové mučí zaměstnance Záporožské jaderné elektrárny, tvrdí ukrajinský ministr

Válka na Ukrajině

Vzhledem k tomu, že se tady bavíme o písmenu, tak mi připadá jako přiléhavější příklad s číslicemi. Nezapomeňme, že před časem bylo poměrně časté, že čeští neonacisté používali mezi svými zástupnými symboly třeba i číslovky. Pokud byl někdo kriminalizován, že použil číslovku 18 nebo 88 (odkaz na Adolfa Hitlera či nacistický pozdrav podle pořadí písmen v abecedě, pozn. red.), tak vždycky to bylo v konkrétním kontextu, který se mu musel prokázat. Neřešili jsme číslovku jako takovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám