Hlavní obsah

Pravice vůči Milionu chvilek ochladla

Právo, dan, tin

Vztah pravicových politiků, kteří dosud podporovali demonstrace spolku Milion chvilek, se začal vůči aktivistům ochlazovat. Na demonstraci proti ombudsmanovi Stanislavu Křečkovi, kterou spolek svolal na 1. března pod názvem Nechceme jít cestou Maďarska a Polska, se žádný z oslovených politiků nechystá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář

Článek

Místopředseda lidovců Ondřej Benešík soudí, že protestování proti režimům okolních států nebude mít velký výsledek. „Je na jejich uvážení, proti čemu protestovat, ale začínají připomínat Ferdu Mravence – práce všeho druhu. Je totiž otázkou, jak efektivní jejich protest bude,“ řekl Právu Benešík. Lepší je podle něj s maďarskými a polskými politiky o obavách ohledně jejich demokracie mluvit.

Předseda lidovců Marian Jurečka se také na demonstraci nechystá. „Za sebe s výsledkem volby pana Křečka nesouhlasím, ale volba byla demokratická a já ji respektuji. Demonstrace nepovede ke změně výsledku volby,“ řekl Právu. Dodal, že demonstranti mohou vyjádřit svobodně názor na situaci v Polsku a Maďarsku.

Ombudsmanem poslanci zvolili Zemanova kandidáta Křečka

Domácí

„Ale myslím, že tento názor u těchto vlád více rezonovat nebude,“ podotkl.

Pirátský poslanec Jan Lipavský na demonstrace nechodí, ale nevadí mu, když půjdou do ulic i kvůli politické situaci v okolních zemích. „O stav demokracie v Polsku a Maďarsku mám určitě obavy. Pan ombudsman Křeček je z mého pohledu špatná volba. Plně chápu rozhořčení občanů,“ řekl Právu Lipavský.

První místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin demonstraci vítá. „Volba pana Křečka ombudsmanem je dalším důkazem funkčnosti koalice ANO–KSČM–SPD–ČSSD a Hradu. Koalice, která prokazuje snahu ovládnout média, justici a státní správu. To by vedlo k omezení svobody člověka – občana – a v důsledku k omezení jeho rozhodování ve volbách,“ řekl Právu Czernin.

Milion chvilek svolal další demonstraci do centra Prahy

Domácí

Šéf hnutí STAN Vít Rakušan se v březnu do ulic nechystá. „Zastávám ten názor, že žijeme v demokratické zemi, kde každý může svobodně protestovat, proti čemu chce, tedy i za obranu demokracie v Polsku či Maďarsku,“ napsal Právu.

Černochová: Je to za čarou

Kritický pohled na aktuální iniciativu Milionu chvilek sdílí část ODS. Jak Právo informovalo už v úterý, vůči demonstraci se vymezili europoslanci Alexandr Vondra a Jan Zahradil.

Milion chvilek to přehnal, zní z ODS

Domácí

S jejich postojem souhlasí poslankyně Jana Černochová. „Naštvalo mě už to, co říkali do médií ještě předtím, než volba ombudsmana proběhla. Demokraticky zvolení zástupci ve Sněmovně zvolili v demo­kratické tajné volbě, to nikdo nemůže zpochybňovat,“ řekla Právu.

„Zdálo se mi už za čarou, když začali veřejně podporovat pana poslance Jana Čižinského. Politický aktivismus není cesta správným směrem,“ dodala.

Naopak první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura je k Minářově iniciativě smířlivější. „S Milionem chvilek se shodujeme, že je potřeba zásadně změnit fungování politiky v ČR. Chceme změnit politický styl a zastavit oligarchizaci naší země. Shodujeme se také na tom, že jediný způsob, jak toho lze dosáhnout, jsou volby,“ napsal Právu.

Špatný kandidát, vyhrálo stranické tričko, žehrá opozice na volbu Křečka

Domácí

Poslankyně ODS Miroslava Němcová, která se několika demonstrací Milionu chvilek účastnila, Právu řekla, že demonstrovat proti čemukoliv je právo každého člověka.

„Neradím Milionu chvilek, proti komu mají nebo nemají demonstrovat, nejsem jejich součástí. Přijala jsem pozvání na některé jejich demonstrace, které podle mě měly smysl, a účastnila jsem se jich ráda,“ sdělila.

Reklama

Výběr článků

Načítám