Hlavní obsah

Praktici shánějí zájemce o vakcínu. Berou i cizí pacienty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dostat se k jednodávkové vakcíně Janssen nebo očkovací látce od jiného výrobce, než je Pfizer/BioNTech, mohou zájemci v 64 ordinacích praktických lékařů napříč Českem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Očkování vakcínou od Moderny v očkovacím centru nemocnice v Říčanech

Článek

Některé ordinace totiž narazily na pomyslné dno. Většinu svých pacientů už proti covidu naočkovaly a v lednici jim stále desítky dávek zbývají. Očkování proto nabízejí i těm, které v kartotéce nevedou. Jinak budou muset vakcíny vyhodit.

Praktici museli objednat velké, stodávkové balení vakcíny Vaxzevria od AstraZeneky nebo Spikevax od Moderny, případně poloviční množství jednodávkové vakcíny Janssen od od firmy Johnson & Johnson. Comirnaty od Pfizer/BioNTech k dispozici nemají.

Sdílet vakcíny mezi sebou lékaři nemohou, ani si balení rozdělit. Pozvat ale mohou pacienty jiných kolegů nebo ty, jejichž lékař proti covidu neočkuje. S tímto záměrem vznikla před několika dny ve spolupráci s vědci z ČVUT online tabulka s přehledem zapojených lékařů.

Vakcína od Moderny je účinná proti mutacím, oznámil výrobce

Koronavirus

„Ordinace, které chtějí, tak sdílejí s veřejností informace o tom, že mají nějaký počet vakcín k dispozici,“ vysvětlila Právu pražská lékařka Ludmila Bezdíčková, která projekt iniciovala.

Lhůty vyprší

„Lidi, kteří se chtějí naočkovat a nemají praktika, který je očkuje, tak se mohou nahlásit k nám, přestože jsou odjinud,“ doplnila. Většina lékařů jako důvod, proč svou ordinaci otvírají lidem zvenčí, popisuje, že už zkrátka nemají ze svých pacientů koho očkovat. Část jim kvůli dlouhému čekání na dodání vakcíny odešla do center, někteří nabízený typ preparátu odmítli, zbytek už vakcínu dostal.

Akcie Moderny raketově rostou, její vakcína zabírá i na deltu

Ekonomika

„Protože Moderna velmi brzy expiruje a bude se jinak muset znehodnotit, zapojili jsme se i tímto způsobem,“ napsal Právu praktický lékař Jakub Mitro, který ordinuje v Plzni. Dodal, že pacienty kolegů přijímal od začátku vakcinace, kdy se nedalo na termín dodání spolehnout.

Posledních deset dávek vakcíny od AstraZeneky přebývalo i lékařce Haně Švorcové z Prahy 4. „Ozvalo se několik lidí, denně dva pacienti,“ přiblížila zájem. Informace o volných kapacitách praktiků jsou na webu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám