Hlavní obsah

Praha už není nejhorší a vrátila se do šestého balíčku

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Období, kdy nejvyšší průměrnou týdenní incidenci nákazy na 100 tisíc obyvatel vykazovala Praha, je minulostí. Situace v hlavním městě se stabilizovala, a čísla dokonce klesla na úroveň šestého balíčku, jehož mezní hodnotou je průměrně 25 nakažených na 100 tisíc lidí v průběhu sedmi dní. Nejvyšší čísla tak momentálně vykazuje Plzeňský kraj.

Článek

Na západě Čech je momentálně týdenní incidence na úrovni 31 případů. V Praze oproti tomu klesla na 24 nakažených. Ještě v polovině července se přitom v hlavním městě pohybovala nad hranicí 40 případů na 100 tisíc lidí.

Určitý pokles byl patrný v Plzeňském kraji, tam se však situace znovu obrátila a čísla začala znovu růst.

V dalších regionech je situace klidná, nad celorepublikovým průměrem 12 případů na 100 tisíc obyvatel se nacházejí pouze dva další regiony – Středočeský a Ústecký kraj.

Za většinou nových případů jsou Praha a střední Čechy

Domácí

První jmenovaný vykazuje za poslední týden na 100 tisíc lidí 14 a druhý 13 případů. Na úrovni 12 případů je pak Pardubický kraj.

Ve zbývajících oblastech je týdenní incidence v jednotkách případů. Nejlepší je z tohoto pohledu situace v Olomouckém kraji, kde na 100 tisíc lidí připadají za posledních sedm dní tři potvrzené případy.

Nárůst incidence, který bylo možné pozorovat se začátkem letních prázdnin, přičítali epidemiologové zejména šíření nákazy mezi mladými lidmi, kteří mají více sociálních kontaktů, případně vykazují menší zájem o očkování a méně dbají na dodržování opatření, která mají omezovat šíření koronaviru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám