Hlavní obsah

Praha plánuje pojmenovat náměstí před ruskou ambasádou podle Borise Němcova

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha plánuje přejmenovat náměstí Pod kaštany, kde sídlí ruská ambasáda. Nově by mělo nést jméno po zavražděném ruském opozičním politikovi Borisi Němcovovi. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) by se tak mohlo stát u příležitosti pětiletého výročí od jeho zavraždění, tedy 27. února 2020.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Náměstí Pod kaštany v Praze 6, kde sídlí Velvyslanectví Ruské federace.

Článek

„Předpokládám, že bychom o tom hlasovali 24. února, protože bych chtěl stihnout ceremoniál slavnostního odhalení na výročí vraždy Borise Němcova, ideálně i s dcerou Borise Němcova,” řekl primátor serveru Aktuálně.

Přejmenování v pátek posvětila místopisná komise magistrátu, ale musí ho ještě schválit rada hl. m. Prahy. Primátor už je ale nyní přesvědčen, že to jeho koaliční partneři podpoří.

Primátor Hřib chce přejmenovat Lítačku

Domácí

Pro změnu názvu se už vyjádřili i šéfové koaličních klubů Spojené síly pro Prahu a Praha sobě Jiří Pospíšil a Jan Čižinský.

„Zástupci TOP 09 v Radě HMP podpoří přejmenování náměstí Pod kaštany, na kterém se nachází ruská ambasáda, na náměstí Borise Němcova, což byl ruský opoziční lídr zavražděný v roce 2015 v Moskvě,” uvedl na Twitteru Pospíšil.

Pod kaštany zůstane

Jméno Pod kaštany by ale mělo zůstat zachováno, nést by ho měla přilehlá ulice. K přejmenování náměstí na jméno Borise Němcova nepřistoupila Praha jako první město. Před ní už to udělal například Kyjev, Washington nebo Vilnius.

Boris Němcov byl ruský liberální opoziční politik a kritik prezidenta Vladimira Putina. V letech 1997 až 1998, v době prezidentství Borise Jelcina, zastával funkci vicepremiéra země. V únoru 2015 byl v Moskvě na mostě čtyřmi střelnými ranami zastřelen. Dodnes se spekuluje o tom, zda to bylo na rozkaz Putina. Střelec i spolupachatelé byli dopadeni, ale objednavatel vraždy nikoliv.

Anketa

Souhlasíte s pojmenováním náměstí po Borisu Němcovovi?
Ano
35,2 %
Ne
64,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5355 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám