Hlavní obsah

Praha chystá další vlnu výměny zastávek MHD, oceli je podle firmy dost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská městská firma Technologie hlavního města Prahy (THMP) připravuje další vlnu výměny přístřešků na zastávkách MHD, která by měla začít v červnu. Ve čtvrtek to řekl ředitel firmy Tomáš Jílek. I když výměnu mírně zkomplikovala pandemie a válka na Ukrajině, dodavatelská firma Energovod CZ podle něj nemá problémy s dodávkami. To potvrdil i ředitel výroby firmy Lukáš Bejvl. Postup výměny dříve kritizovalo opoziční hnutí ANO.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nové přístřešky pražské MHD ve stanici Velká Ohrada

Článek

Stovky přístřešků na zastávkách MHD dosud provozovala společnost JCDecaux na základě smlouvy z roku 1994. Výměnou za jejich zajištění a údržbu a nájem městu na nich mohla provozovat reklamu. Smlouva skončila koncem loňského června, vedení města už předtím rozhodlo o tom, že pořídí vlastní mobiliář. Výměna začala koncem loňského roku, THMP zatím vyměnily desítky kusů.

Původní harmonogram nabral zpoždění, podle Jílka nicméně projekt ohrožen není.

„V tuhle chvíli máme v našem skladu na Praze 8 vyšší desítky přístřešků a plynule zásobujeme jednotlivá staveniště,” řekl. Firma podle něj kromě dodělávání zastávek z první vlny výměny připravuje vlnu druhou. „Masivní realizace nastane s počátkem června a bude vrcholit v prázdninových měsících,” řekl a dodal, že takto to firma naplánovala i s ohledem na nižší dopravní provoz v letních měsících.

Praha znovu odložila rozhodnutí o přístřešcích na zastávkách

Domácí

Podle Jílka nenastal větší problém ani s dodávkami materiálů. „Zatím jsme nezaznamenali ze strany dodavatelů ocelových konstrukcí ani skel žádné problémy v plynulém zásobování,” uvedl s tím, že firma Energovod CZ má nakoupený materiál pokrývající výrobu až do letošního pozdního léta. Že je oceli zatím dostatek, potvrdil za dodavatelskou firmu i Bejvl.

Zpoždění při výměně přístřešků kritizoval šéf zastupitelského klubu ANO Ondřej Prokop, podle kterého město výměnu nezvládá a mělo by plán přehodnotit. Podle Jílka jsou komplikace dány externími faktory a nevyhnul by se jim nikdo, ani soukromá firma.

Ředitel na posledním jednání zastupitelů také řekl, že zdržení je dáno i pořizováním stavebních povolení, které je potřeba pro každý přístřešek. Stejným problémům podle něj čelí i firma JCDecaux při odstraňování samostatných reklamních ploch, které už měly zmizet, ale většina jich stále stojí. „Mají úplně stejný problém jako hlavní město, nezískali všechna povolení včas,” řekl Jílek v březnu.

Pražské radnice uzavírají smlouvy s JCDecaux, i když město ji neprodlouží

Domácí

Podle radního Jana Chabra (TOP 09) není v tuto chvíli reálné, že by město plán výměny přehodnotilo. „Úplné zastavení projektu v tuhle chvíli technologicky ani funkčně možné není. My se bavíme i o tom, co je možné právně, protože podle původní právní analýzy nejde jen tak jednoduše prodloužit smlouvu s JCDecaux,” řekl. Přehodnocení původní dohody s francouzskou firmou tak podle něj v tuto chvíli není na stole a THMP se snaží mobiliář co nejlépe a nejrychleji vyměňovat a zajistit, aby žádná zastávka nezůstala delší dobu bez přístřešku.

Reklama

Výběr článků

Načítám