Hlavní obsah

Praha buduje očkovací centrum ve Spálené ulici

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní město Praha připravuje vlastní očkovací centrum v rámci městské polikliniky ve Spálené ulici na Praze 1. Vedení metropole zároveň není spokojeno se současnou podobou vládní očkovací strategie. Očekává její úpravy.

Foto: Mapy.cz

Hlavní město Praha připravuje vlastní očkovací centrum v Městské poliklinice ve Spálené ulici

Článek

„Připravujeme vlastní očkovací centrum v Městské poliklinice ve Spálené ulici,“ potvrdil Novinkám mluvčí úřadu Vít Hofman.

„Náš krajský koordinátor už od prosince zjišťuje počty přednostních skupin obyvatel k očkování, protože ve státní strategii uvedeny nebyly,” doplnil.

Pražský primátor Hřib je mezi nejvlivnějšími osobnostmi Evropy

Evropa

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) není spokojen s očkovací strategií delší čas. Již dříve kritizoval, že krajští koordinátoři podle něj nemají dostatečné pravomoci závazně určovat kde, kdo a kdy se bude očkovat. Podle něj přístup kabinetu navíc nereflektuje požadavky Prahy nejen ohledně autonomie krajského očkovacího koordinátora, ale i poskytování informací.

Vláda razí centralizovaný přístup

Ve vakcinační strategii se nyní počítá s centralizovaným přístupem. Důvodem jsou podle ministerstva speciální přepravní a skladovací požadavky dodávek ve vícedávkových baleních.

Očkování se má podle kabinetu provádět v očkovacích centrech nemocnic, zdravotních ústavů a v místě Státního zdravotního ústavu, či prostřednictvím očkovacích týmů. Jakmile pak bude dostupné větší množství očkovacích látek a skladovací podmínky to umožní, má být systém zaveden také do ordinací praktiků.

Ačkoli strategie s očkovacími centry krajů přímo nepočítá, v úterý začal s budováním vlastního vysokoprůtokového centra jako první Jihočeský kraj.

První domov seniorů se po vakcíně vrací k normálu

Koronavirus

Kdy dojde ke spuštění pražského centra, ale bude podle Hofmana záležet na tom, jak bude vypadat konečná verze strategie, jelikož se její podoba neustále mění.

Reklama

Výběr článků

Načítám