Hlavní obsah

Poslední podpis ministra Chalupy? V Ostravě odstartoval další kotlíkové dotace

Právo, Jiří Tomaškovič
Ostrava

První společná pro celou Českou republiku a celkově už čtvrtá výzva ministerstva životního prostředí a Moravskoslezského kraje pro podávání žádostí o výměnu kotlů odstartovala v pondělí 1. července. Zájem byl opět velký. Jen za první hodinu požádalo o ekologický kotel v podatelně krajského úřadu v Ostravě 12 zájemců, v průběhu celého dne více než padesát.

Foto: Pavel Karban, Právo

Končící ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS)

Článek

„V prvních třech výzvách, které byly určené výhradně pro Moravskoslezský kraj, jsme investovali 100 miliónů korun, což je asi 2300 nových kotlů a 230 tun prachu, který nešel do ovzduší,“ uvedl ministr životního prostředí v demisi Tomáš Chalupa (ODS).

Pro 4. výzvu Moravskoslezský kraj a ministerstvo životního prostředí společně uvolnili 60 miliónů korun. Polovinu této částky dá kraj, druhou ministerstvo. Lidé mohou získat až 50 procent částky na nový kotel. „Když to zase přepočítáme, tak díky těmto penězům zbavíme prostředí dalších 200 tun prachu,“ doplnil Chalupa.

Do čtvrté výzvy kotlíkových dotací se mohly přihlásit poprvé i všechny ostatní kraje v České republice. Zatím ale žádná další dohoda podepsaná nebyla. „Zájem projevila jižní Morava a silně i Ústecký kraj. Ale to už je prostor pro mého nástupce, či nástupkyni. Můj dnešní podpis pod výzvu pro Moravskoslezský kraj je zřejmě posledním podpisem, který jsem ve funkci ministra učinil,“ poznamenal Chalupa.

Lidé mají na výběr více kotlů

Čtvrtá výzva přináší oproti předchozím výzvám i některé novinky, mezi něž patří například rozšíření typů podporovaných kotlů o kotle zplyňovací a plynové. V této souvislosti byla upravena také výše dotace, a to v závislosti na typu podporovaného kotle. Novinkou je také seznam podporovaných kotlů, který bude zveřejněn na webu Státního fondu životního prostředí.

„Dotační program se zaměřuje především na obyvatele, kteří provozují dnes již nevyhovující kotle na tuhá paliva, které budou muset v průběhu příštích několika let stejně vyměnit. Tento program jim dává šanci učinit tak včas a s výrazně nižšími náklady,“ řekl náměstek hejtmana kraje Daniel Havlík (ČSSD). Lidé mohou o dotace žádat, stejně jako v předchozích výzvách, v Ostravě a Třinci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám