Hlavní obsah

Poslanec VV Chalupka stanul před soudem, hrozí mu až osm let

Poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka stanul v pátek před hodonínským soudem v kauze údajné korupce. Obžaloba jej viní z toho, že měl údajně svého někdejšího asistenta Vratislava Vařejku nutit k tomu, aby mu odevzdával dvě třetiny svého platu. Vařejka tvrdí, že peníze měl odevzdávat za to, aby mohl vykonávat práci asistenta. Naopak podle poslance jde ze strany bývalého spolupracovníka o mstu za propuštění. Chaloupkovi hrozí až osm let vězení.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Poslanec Otto Chaloupka

Článek

Chaloupka stojí před soudem za přijetí úplatku a Vařejka, jemuž hrozí šest let vězení, za podplácení. Případem se v pátek začal zabývat hodonínský okresní soud. Jako svědek u soudu vystoupí například poslanec za VV Michal Babák. Jednání sleduje v soudní síni Kateřina Klasnová z vedení strany.

Poslanec soudu řekl, že Vařejku přijal od září 2010 jako poslaneckého asistenta, protože na něj udělal dojem mladého a úspěšného muže se zájmem o politiku. Blížily se volby.

Šlo o příspěvek na kampaň, tvrdí poslanec

Na kampaň pro VV v regionu strana původně slíbila přes 130 000 korun. Ve skutečnosti ale dostala krajská organizace z úsporných důvodů 30 000 korun. Proto podle Chaloupky nezbylo nic jiného, než aby se na kampaň složili členové strany. Vařejka měl přispět 60 000 korunami. Zaplatil je prý poslanec, asistent mu peníze postupně splácel. Dosud údajně uhradil přibližně polovinu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Vratislav Vařejka (vpravo) se svým advokátem Luďkem Bočánkem

"Pan Vařejka je neschopný, zákeřný, líný a má problém s osobní hygienou," uvedl Chaloupka. Tvrdí, že po několika týdnech zjistil, že Vařejka vůbec není dobrý asistent, proto s ním ukončil spolupráci. Poslanec soudu řekl, že mu asistent Vařejka nepřipravoval podklady a nebyl mu k dispozici.

Chaloupka Vařejku nazval lhářem, podvodníkem a kariéristou. S poslancem nahrál jeho asistent tajně čtyři audionahrávky, které by měly Chaloupku usvědčovat z korupce.

Poslanec ale uvedl, že tyto údajně klíčové informace jsou vykládány mylně, jsou prý "vytržené z kontextu".

Chce poškodit mě i stranu, míní Chaloupka

Kauzou se začala policie zabývat, poté co Vařejka podal na Chaloupku po svém propuštění trestní oznámení pro korupci. Své kroky, které v kauze učinil, dnes nebyl schopen zcela vysvětlit. Soudce jej opakovaně upozorňoval, že vypovídá nelogicky, že řádně nevysvětluje svoji roli v případu.

Chaloupka v minulosti opakovaně uvedl, že kauza je uměle vyvolaná s cílem poškodit jej i stranu Věci veřejné. Ke kauze vypovídal dnes poprvé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám