Hlavní obsah

Vládní poslanci znovu protlačili pandemickou novelu. Diskuse trvala 37 hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci v pátek dle očekávání hlasy pětikoalice přehlasovali senátní veto sporné vládní novely pandemického zákona. Schválení předcházela diskuse trvající 37 hodin kvůli obstrukcím ze strany opoziční SPD. Nyní předlohu dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Živě: Jednání sněmovny 18.2.2022Video: psp.cz

 
Článek

Pro schválení hlasovalo 104 z přítomných 187 poslanců. Proti se jich vyslovilo 82 a jeden zákonodárce se zdržel.

Blamáž? Strategie, hájí se vláda

Domácí

„Jsem rád, že ten maraton skončil. Že rozum, argumenty a objektivní fakty jaksi přesvědčily většinu Poslanecké sněmovny a populismus nevyhrál,“ řekl po schválení novinářům ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Účinnost aktuálně platného pandemického zákona skončí 28. února. Na něj by měla navázat právě schválená novela, tak aby nebyla ohrožena platnost opatření.

Zákonodárci senátní vratku začali projednávat v úterý ve 14 hodin. Teprve po téměř 31 hodinách se kvůli obstrukcím hnutí SPD a jeho předsedy Tomia Okamury, který řečnil až šest hodin v kuse, poslanci dostali k hlasování o programu schůze. Po dalších šesti a půl hodinách se rozhodli ve čtvrtek nad ránem jednání přerušit.

K novele se vrátili v pátek ve 12:45 a dle předpokladu ji opět schválili, jelikož vládní strany mají v dolní komoře parlamentu pohodlnou většinu 108 hlasů.

Ve středu večer jednání narušil spor o výklad jednacího řádu. Předsedající schůzi Jan Skopeček (ODS) kvůli nepřítomnosti členů vlády v sále přerušil Okamurův již téměř šest hodin trvající projev. Po přestávce mu ovšem již mikrofon nevrátil a nechal okolo 20. hodiny hlasovat o prodloužení jednací doby i v nočních hodinách.

Podle Okamury, ale také opozičního hnutí ANO Skopeček vyvoláním hlasování v daný čas porušil jednací řád, který umožňuje hlasování nejpozději do 19. hodiny.

„Jsem přesvědčen, že jsem neporušil jednací řád Poslanecké sněmovny. Naopak si myslím, že kdo tu porušoval jednací řád, tak byl Tomio Okamura, který obstruoval jednání,“ hájil se Skopeček.

Ústavní právníci: Ve Sněmovně byl porušen jednací řád, ale žaloba u ÚS nemá šanci

Domácí

O porušení jednacího řádu ze strany Skopečka ovšem mluví i ústavní právníci oslovení Novinkami.

Minulý týden Senát předlohu zamítl a vrátil ji zpět do Poslanecké sněmovny. Kritika zaznívala i od koaličních senátorů. Velmi hlasitě se proti novele stavěl například Michael Canov (za STAN) či Václav Láska (SEN 21). Opakovaně předlohu nazývali „legislativním zmetkem“.

Obstrukce a demonstrace odpůrců pandemického zákona před budovou Sněmovny provázely i první projednávání novely před zhruba měsícem. I tehdy diskusi opět neúměrně natahovalo SPD, k hlasování došlo po 35 hodinách.

Reklama

Výběr článků

Načítám