Hlavní obsah

Poslanci si výhody zkrátit nedají

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nechuť poslanců si jakkoli sáhnout na své výhody se naplno projevila při středečním jednání rozpočtového výboru o zákonu, kterým by si měli zrušit některé finanční náhrady. Návrh, s nímž přišel šéf lidovců Miroslav Kalousek, narazil na odpor. Někteří poslanci se naopak paušály, které poslanci dostávají na cestování po republice, pokusili ještě zvýšit.

Článek

Výbor nakonec nedoporučil Sněmovně při nejbližším jednání zrušit proplácení vnitrostátních letenek členům obou komor, odstranit dvojí placení cest parlamentním funkcionářům po republice autem a snížit ústavním činitelům diety při zahraničních cestách na úroveň stejnou, jakou pobírají ostatní zaměstnanci.

Antonín Macháček (ČSSD) požadoval, aby poslanci, kteří bydlí nejdál od hlavního města, dostávali víc peněz na dopravu než dosud. Nyní se pohybuje částka, za kterou jezdí zákonodárci po ČR, od 20 200 do 30 300 korun.

Kdyby Macháček prosadil svou představu, pak by se suma na dopravu mohla vyšplhat měsíčně až na 45 400 Kč. To by se týkalo především moravských členů obou komor, kterým by se tím kompenzovalo to, že mají přijít o proplácení vnitrostátních letenek.

Moravané proti ostatním

Spor o to, zda poslanci a senátoři budou na jednání do Prahy létat za své, postavil proti sobě Moravany, kteří létání využívají především, a ostatní poslance. Ti totiž vesměs hlasovali pro zrušení této výhody. Nesouhlasili ale s návrhem Vladimíra Doležala (ODS), podle něhož by se měla zrušit bezplatná městská hromadná doprava.

Jediné, s čím výbor jednomyslně souhlasil, bylo snížení náhrad na dopravu pro funkcionáře parlamentu, kteří mají k dispozici služební auta.

Protože se však po téměř hodinovém jednání patnáct přítomných členů výboru nedokázalo shodnout na žádném usnesení, dá se očekávat, že ve dvousetčlenné Sněmovně bude hledání shody příští týden ještě obtížnější.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám