Hlavní obsah

Poslanci schválili zahrádkářský zákon, který chtěl Babiš v září řešit místo covidu

ČTK, Dominika Jeřábková

Sněmovna ve středu odklepla zahrádkářský zákon ve třetím čtení. Na dokončení projednání předlohy dlouho naléhal i premiér Andrej Babiš (ANO), který se návrhem chtěl na podzim zabývat místo tehdy nastupující druhé vlny koronaviru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO).

Článek

„Já bych doporučil velice jednoduchou věc. Víte, my důchodci, kdysi jsme chodili do zahrad, ne do řetězců. Tak zkuste už tady konečně schválit ten zahrádkářský zákon a neřešte stále covid-19. Už jste na tom strávili asi 15 hodin,“ prohlásil premiér 17. září na plénu.

Rakušan: Babišem zmiňovaný zahrádkářský zákon počká, teď je na řadě covid

Domácí

Na poslance tímto způsobem naléhal v den, kdy denní přírůstek poprvé překročil tři tisíce nakažených. Sněmovně doporučoval, aby se místo covidu věnovala zahrádkářskému zákonu, v odpovědi na interpelaci Moniky Jarošové (SPD), která se na něj obrátila kvůli růstu cen potravin.

Zahrádkářství jako veřejně prospěšná činnost

Zákon je podle něj krokem k soběstačnosti Česka v pěstování ovoce a zeleniny. Premiér dále uvedl, že ceny stoupají například kvůli tomu, že ovoce a zelenina se pěstují hlavně v zemích nejvíce postižených epidemií covid-19, jako jsou Itálie a Španělsko.

Výběrem kvalitních biopotravin z ekofarem prospějete své rodině a podpoříte lokální producenty

Zdraví

Návrh skupiny poslanců ANO, ČSSD, Pirátů a STAN upravuje zahrádkářskou činnost jako veřejně prospěšnou, zaměřenou na pěstování a následné zpracování ovoce, zelenin, květin a dalších rostlin, pokud ji vykonává spolek prostřednictvím svých členů v zahrádkářské osadě.

Návrh zároveň zakotvuje možnost Státnímu pozemkovému úřadu, Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových nebo obcím přenechat zahrádkářským spolkům do užívání pozemky i jiné nemovitosti k užívání. Spolky pak budou mít právo propachtovat tyto pozemky svým členům bez souhlasu vlastníků.

Ruku pro zákon nakonec zvedli poslanci ANO, Pirátů, SPD, ČSSD, KSČM, lidovců a STAN. Proti byli naopak zástupci ODS a TOP 09. Návrhem se nyní bude zabývat Senát.

Poslanci odklepli kvóty na české potraviny

Domácí

Již předtím schválili poslanci novelu potravinářského zákona, který zavádí od roku 2022 povinné kvóty na české potraviny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám