Hlavní obsah

Poslanci schválili novelu zákona o střetu zájmů

– PRAHA

Poslanci ve středu přehlasovali veto prezidenta, kterým vrátil novelu zákona o střetu zájmů. O "přijetí" či "nepřijetí" navrhované změny zákona, která kromě rozšíření povinností zastupitelů měnila i některé zákony o obecních a krajských volbách a o jednacím řádu Senátu, zuří bitva mezi Sněmovnou a horní komorou Parlamentu. Senátoři se chystají obrátit na Ústavní soud.

Foto: Roman Smetka

Alex v práci, která ho nebaví

Článek

Senát novelu po postoupení Sněmovnou zamítl až po uplynutí řádné 30ti denní lhůty, a tak legislativci Sněmovny tvrdí, že stanovisko Senátu je automaticky souhlasné. Senátoři ale oponují argumentem, že novela se dotýká i volebních zákonů a pro jejich projednání Ústava stanoví delší období.

Poslanci tvrdí, že zákony o obecních a krajských volbách nejsou volebním zákonem podle Ústavy ČR. Senát proto podle nich měl na schvalování novely čas jen do počátku ledna.

Novela m. j. ukládá krajským a některým obecním zastupitelům povinnost zveřejňovat vedlejší příjmy, podnikání a majetkové poměry. Zavádí také pokutu za porušení zákona až 30 000 korun.

Prezident Václav Klaus vetoval novelu na konci ledna, když napsal předsedovi Sněmovny Lubomíru Zaorálkovi, že zákon nepodepsal, protože se stejně jako Senát domnívá, že spornou novelu Parlament nepřijal. Podle prezidenta spočívá rozpor mezi oběma komorami ve výkladu slov "volební zákon"

ODS odmítla hlasovat

Prezident chce předejít sporům o to, zda zákon byl nebo nebyl platně přijat, proto se rozhodl novelu zákona o střetu zájmů vrátit a umožnit tak Sněmovně hlasovat o ní znovu, tlumočil na začátku února mluvčí Hradu Petr Hájek.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka tehdy uvedl, že pokud Sněmovna prezidentovo veto přehlasuje, senátoři se kvůli platnosti jejího schvalování obrátí na Ústavní soud. Nyní se jeho obavy naplnily, neboť zákon by měl začít platit 1. března.

Sněmovna dnes přes nesouhlas prezidenta a Senátu zákon přijala při hlasování 112 poslanců z pouze 120 přítomných zákonodárců, neboť ODS se od hlasování distancovala. Pro byli sociální demokraté, komunisté, téměř všichni lidovci a tři unionisté. "Přijetím tohoto zákona se dopouštíme protiústavního kroku. Chci vám oznámit, že se nezúčastníme tohoto ústavního hazardu," uvedl před hlasováním místopředseda poslanců ODS Václav Mencl.

Reklama

Související články

Klaus vetoval sporný zákon o střetu zájmů

Prezident Václav Klaus dnes vetoval novelu zákona o střetu zájmů, která mění i zákony o obecních a krajských volbách. Klaus na konci ledna napsal předsedovi...

Výběr článků

Načítám