Hlavní obsah

Zaorálek: Zákon o střetu zájmů vyřeší zřejmě až Ústavní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Komplikace týkající se zákona o střetu zájmů neustávají. Prezident republiky Václav Klaus tento zákon, který mu zaslal předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek, nepodepsal. V dopise Zaorálkovi uvádí, že normu nepovažuje za přijatou, informoval v pondělí Novinky ředitel Sekretariátu prezidenta republiky Ladislav Jakl. Zaorálek pro Radiožurnál uvedl, že vše bude muset zřejmě vyřešit až Ústavní soud.

Foto: Jota Brno
Článek

"Je pravděpodobné, že to bude muset vyřešit až Ústavní soud," řekl Zaorálek v pořadu Radiofórum. Zákon o střetu zájmu zaslal prezidentovi v pátek s tím, že ho Senát nestihl projednat ve stanovené třicetidenní lhůtě. Senátoři nicméně zákon ve stejný den zamítli. Opírají se přitom o tvrzení, že jelikož se zákon dotýká i volebního zákona, je k jeho schválení nutné souhlasné stanovisko obou parlamentních komor.

K tomuto stanovisku se v dopise Zaorálkovi přiklání i prezident Václav Klaus. "Zákon projednala pouze Poslanecká sněmovna a jelikož jde o novelu hned dvou volebních zákonů, u kterých Ústava vyžaduje souhlas obou komor parlamentu, nelze názor Senátu obejít," uvádí Jakl.

Výňatek z Ústavy

  • Čl. 40

K přijetí volebního zákona a zákona o zásadách jednání a styku obou komor mezi sebou, jakož i navenek a zákona o jednacím řádu Senátu je třeba, aby byl schválen Poslaneckou sněmovnou a Senátem.

Prezident se v dopise rovněž pozastavuje nad termínem, kdy mu byl zákon předložen k podpisu. Zaorálek je přesvědčen, že poslanci postupovali tak jak jim určuje Ústava, konkrétně článek 40. "Konzultovali jsme to s ústavními právníky," uvedl v Radiofóru. Stejného přesvědčení jsou však i senátoři.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám