Hlavní obsah

Poslanci řešili migranty na řeckých hranicích. Je mi z vlády hanba, prohlásil Schwarzenberg

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci se ve středu dohadovali, jak se postavit k situaci na řecko-turecké hranici, kde čekají tisíce migrantů. Někdejší ministr zahraničí a místopředseda zahraničního výboru Karel Schwarzenberg (TOP 09) vyplísnil vládu za to, že odmítá uprchlíkům pomoci.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwerzenberg (TOP 09)

Článek

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v diskusi řekl, že na hranici se nachází až 15 tisíc migrantů, podle něj jde především o Íránce, Iráčany, Pákistánce a Afghánce. Vláda podle Hamáčka posílá do Řecka humanitární pomoc.

Materiál pochází ze zásob hasičů. Česko nabízí Řecku také okamžitou finanční pomoc jeden milion eur (asi 25,5 milionu korun). Na hranice může poslat dalších 20 policistů. Přijímat uprchlíky ale vláda dlouhodobě odmítá.

Za to kabinet zkritizoval Schwarzenberg. „Bráníme se, aby se k nám někdo dostal, ať jsou to děti, nebo ženy. Musím se za naši vládu a její konání stydět. Je to hanba, jak se chováme,“ řekl v diskusi Schwarzenberg.

Poslankyně ODS Jana Černochová prohlásila, že Turecko zcela otevřeně vyprovází migranty na hranici s Řeckem a tím ohrožuje celou Evropskou unii.

Turecko nedodržuje dohodu

Ankara přestala minulý týden bránit uprchlíkům v cestě do Evropské unie. Sněmovna přijala usnesení, ve kterém odsoudila porušování starší migrační dohody mezi Unií a Tureckem ze strany Ankary, a podpořila řeckou snahu o ochranu vnější schengenské hranice.

Situací se budou odpoledne zabývat na mimořádné schůzi ministři vnitra členských zemí EU, kam míří Hamáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám