Hlavní obsah

Poslanci podpořili změnu pravidel u příspěvku na bydlení i rodičovské

Poslanci v pátek na mimořádné schůzi podpořili novelu zákona o státní sociální podpoře, která zjednodušuje pravidla pro získání příspěvku na bydlení a mění pravidla v čerpání rodičovské. Novela nyní poputuje do Senátu.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Žadatelé o příspěvek na bydlení by podle novely měli dokládat příjmy jednou za šest měsíců namísto nynějšího čtvrtletního intervalu. Dávku by jim úřady přiznávaly na dobu neurčitou.

„Pokud se samozřejmě v domácnosti něco změní, například narostou náklady na bydlení, tak logicky mohou tito žadatelé přijít v tom půlročním období, zaktualizovat informace, a tím pádem získat případně vyšší nárok příspěvku,” řekl při projednávání předkladatel návrhu a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Novela rovněž umožní, aby si rodiče s nízkými příjmy mohli navýšit výši měsíčně vypláceného rodičovského příspěvku ze stávajících 10 tisíc na 13 tisíc korun.

Opoziční návrhy na zvýšení celkové částky z nynějších 300 000 korun či 450 tisíc korun v případě vícerčat však neprošly. Opoziční hnutí ANO a SPD také chtěly, aby byla zakotvena pravidelná valorizace rodičovského příspěvku. Pozměňovací návrhy však vládní většina zamítla.

Stát chce podpořit zkrácené úvazky slevou na pojistném

Ekonomika

Novela počítá i s tím, že nárok na dávku mimořádné okamžité pomoci by měli mít i ti, kterým kvůli nedostatku financí hrozí ztráta bydlení, případně by se ocitli bez základních potřeb. V jednom roce by bylo možné získat nejvýše 85 tisíc korun.

Pro hlasovalo všech 117 přítomných poslanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám