Hlavní obsah

Spacáky s sebou. Poslanci opět půjdou na noční směnu

Sněmovna na úterní mimořádné schůzi, která odstartuje dopoledne, projedná novelu pandemického zákona. Čeká se opět tuhý boj, protože opozice – zejména SPD – je rozhodnuta důsledně obstruovat.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Zleva ministr školství Petr Gazdík (STAN) a premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

Vláda chce novelu, která by jí umožnila omezovat život kvůli epidemii covidu, prosadit za každou cenu. Minulý týden jednání provázela bouřlivá demonstrace i s maketou šibenice pro „vlastizrádce“.

„Řekl jsem poslancům, aby si vzali spacáky, protože to může být kvůli obstrukcím opozice dlouhé, ale že není důvod, proč to neprojednat,“ řekl Právu předseda klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

ANO na Havlíčkovi v čele Sněmovny trvá

Domácí

Pandemický zákon platí jen do konce února a koaliční většina chce jeho platnost protáhnout až do konce roku, a navíc ho v některých ohledech zpřísnit. „Noční směnu“ měli poslanci už při nedávném jednání o důvěře vládě.

Opozičním hnutím SPD a ANO se novela nelíbí.

Demonstrace před Poslaneckou sněmovnouVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

„Ten zákon je protiústavní a nesmí projít. My pro to uděláme všechno. Hlavně budeme argumentovat a doufáme, že vláda to uzná a zákon stáhne. Jestli mají nějaké problémy, a asi je mají, protože stále fňukají, že obstruujeme, tak ať přijdou a my s nimi budeme jednat,“ řekl Právu šéf SPD Tomio Okamura.

Jak by vypadalo korespondenční hlasování v českých volbách

Volby

Ten minulý týden při projednávání korespondenční volby krajanů ze zahraničí mluvil dvě hodiny, a také kvůli tomu se Sněmovna k samotnému projednávání vůbec nedostala.

Týden zmaru. Opozice stále blokuje parlament

Domácí

Zákon se nelíbí ani ANO. Podle šéfky klubu Aleny Schillerové jeho projednání nepodpoří a budou diskutovat.

„Ta novela není vůbec dobře připravena, proto absolutně nechápu, jak může vládní koalice chtít takovou normu projednat ve stavu legislativní nouze, tedy během jednoho dne a bez širší diskuse,“ sdělila Právu Schillerová.

Omezí čas na diskusi?

Novela zákona počítá s tím, že vláda bude moci omezení využít na větší okruh lidí. Úřady budou moci nařídit testování na covid také například podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům.

Nařízení izolace nebo karantény budou moci orgány ochrany veřejného zdraví podle předlohy oznamovat lidem bez rozhodnutí i telefonicky nebo v SMS.

SPD zazdila celý jednací den Sněmovny. Můžeme jim to oplatit, pohrozil Benda

Domácí

Proti těmto změnám mají výhrady i právníci. Podle Výborného některé připomínky akceptovali. „Vyslyšeli jsme některé výhrady, a podáme proto pozměňovací návrh,“ poznamenal.

A co budou dělat proti obstrukcím? Podle Výborného budou muset být vládní poslanci hlavně trpěliví a disciplinovaní. V případě trvajících obstrukcí počítají s tím, že odhlasují omezení diskuse na dvakrát pět minut pro každého poslance.

Podle Výborného nejméně možností, jak opozici korigovat, mají při schvalování programu schůze, protože poslanci s přednostním právem mohou mluvit neomezeně dlouho.

„V tomto případě lze jen velmi složitě odebírat slovo, ale jak poběží standardní rozprava a poslanec nebude mluvit k tématu, tak nebude těžké mu slovo odebrat,“ řekl Výborný.

Okamura paralyzoval Sněmovnu. Kvůli korespondenční volbě

Domácí

Dodal, že předsedající schůze budou muset při odebírání slova poslancům, kteří budou mluvit mimo téma, ukázat „odvahu a razantnost“.

Silnou zbraní opozice jsou také přestávky. Podle zvykového práva si každá strana může vzít až dvouhodinovou pauzu. „Je ale možné o udělení přestávky hlasovat, ale vytvořil by se tím precedens do budoucna, a to také není dobré,“ dodal Výborný.

Reklama

Výběr článků

Načítám