Hlavní obsah

Poslanci odsoudili násilné zásahy běloruského režimu

Praha

Sněmovna odsoudila násilné zásahy běloruského režimu proti jeho odpůrcům a podpořila v přijatém usnesení postoj vlády. TOP 09, KDU-ČSL, Piráti a STAN také prosazovaly, aby dolní komora vyzvala Ruskou federaci ke zdrženlivosti a k nevměšování se do vnitřních záležitostí Běloruska. SPD pak chtěla návrh rozšířit ještě o Evropskou unii, Čínu a USA. Ani jeden z návrhů ale nezískal dostatečnou podporu.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Demonstranti před střediskem pro zadržované v Minsku

Článek

Sněmovna vyjádřila také solidaritu s rodinami usmrcených, stejně jako se zraněnými a mučenými běloruskými občany. Požaduje také propuštění politických vězňů, jakož i vyšetření osudů nezvěstných osob a nezávislé vyšetření represí ze strany běloruského režimu.

Evropská unie neuznává výsledky běloruských voleb, oznámila Merkelová

Evropa

O Bělorusku mluvil dopoledne na plénu také premiér Andrej Babiš (ANO). „Bělorusové se musí sami rozhodnout, kam chtějí jít. Nikdo jim nemůže vnucovat, co by měli dělat. Jde jenom o to, aby proběhly svobodné demokratické volby,” sdělil Babiš.

Neúspěšné byly snahy opozice zaúkolovat vládu. Měla mimo jiné vyjasnit podezření, že některé prostředky, které používaly běloruské pořádkové síly při násilném potlačování demonstrací, pocházely z Česka.

Vstřícný postoj k uprchlíkům odmítli

Vláda měla podle opozice také ve spolupráci s českými nevládními organizacemi, jež působí v Bělorusku, podpořit dialog mezi běloruským režimem a představiteli běloruské demokratické opozice. Kabinet měl rovněž zaujmout vstřícný postoj k těm, kteří z Běloruska prchají před politickými represemi.

Běloruský volební komisař odmítl podepsat protokol o hlasování. Pak ho našli mrtvého

Evropa

Opozice po vládě rovněž požadovala zákon, který by umožnil zavedení individuálních sankcí vůči těm, kdo nesou odpovědnost za nedodržování lidských práv. Na zavedení adresných sankcí vůči představitelům běloruského režimu se shodli ministři zahraničí zemí EU.

Volby v Bělorusku nebyly ideální, připustil ruský ministr zahraničí

Evropa

Někteří občané Běloruska nyní v zemi protestují proti prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. Část obyvatel totiž pokládá jeho oficiálně oznámené vítězství v prezidentských volbách z 9. srpna s více než 80 procenty hlasů za zfalšované. Lidé v ulicích dál žádají jeho odchod, přes tvrdý postup bezpečnostních sil vůči demonstrantům v minulých dnech. Zadrženo bylo na 7000 lidí a z toho kolem 4000 stále zůstává ve vězení. Při zásazích několik lidí zahynulo, řada Bělorusů je nezvěstná.

Reklama

Výběr článků

Načítám