Hlavní obsah

Kalousek: Rebelům jde jen o oslabení premiéra, nikdo jim ustupovat nebude

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) odpovídal na otázky deníku Právo, které se týkaly současných problémů s hlasováním o zvýšení daní. Podle něj jde rebelujícím poslancům v ODS o oslabení premiéra Petra Nečase.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Co říkáte na rebelii poslanců ODS kvůli daňovému balíčku?

Já už to zažívám potřetí. Jednou za pana premiéra Špidly, jednou za pana premiéra Topolánka a nyní za pana premiéra Nečase. Vždy byly diskutovány programové priority té strany, ale nikdy o ně nešlo, ale vždy šlo o pozici příslušného předsedy. Je to otázka vnitrostranického sporu v ODS, která může velmi ublížit dalšímu vývoji fiskální politiky, ale taková politika už je.

Myslíte, že za tou rebelií stojí prezident Klaus?

Domnívám se, že to pana prezidenta zajímalo v době pádu Topolánkovy vlády, tak ho to zajímá i teď. Těžko se tomu divit, protože ODS založil a dlouhá léta byl jejím předsedou.

Jak tu situaci vyřešíte?

V případě, že návrh neprojde – což se v tuto chvíli zdá jako jistota – vláda ihned přijme stejné znění. Já už jsem vládě předložil návrh rozpočtu, který se opírá o tuto legislativu. My jsme pečlivě zvažovali mix rozpočtové legislativy. Nikdo z nás není nadšený ze zvyšování daní, ale musím zdůraznit, že 68 procent našeho snažení odehráváme na straně výdajů a šetření.

Dlouho jsme zvažovali, abychom vybrali to nejméně špatné řešení pro konkurenceschopnost a prosperitu české ekonomiky. Určitě nemáme důvod to měnit k soc. dem. alternativám či k zvyšování deficitu.

Předložím tedy stejné znění a spojíme to s důvěrou vlády. Předložíme to do Sněmovny včetně rozpočtu, který je na té legislativě postaven. Potom budeme hlasovat nejen o existenci vlády, ale i o existenci rozpočtu, protože vláda v demisi by musela stáhnout rozpočet, protože by neodpovídal platné legislativě.

Vyjdete vstříc nárokům poslanců ODS? Mluví se například, že byste v novém návrhu vynechali tzv. milionářskou daň.

Jejich jediný zájem je oslabení Petra Nečase a já nechci oslabovat svého premiéra.

Ale je v ohrožení vláda a rozpočet, není na místě vyjít jim vstříc?

Tady jsou jen tři koaliční strany a ty se dohodly. TOP 09 vše dodrží do puntíku nejen u konsolidačního balíčku, ale i u církevních restitucí, a to očekávám i od koaličních partnerů. Nebudeme nic znovu vyjednávat.

A co když přijde premiér, že je zapotřebí rebelům ustoupit?

Jsem přesvědčen, že pan premiér o ničem takovém nepřemýšlí.

Reklama

Výběr článků

Načítám