Hlavní obsah

Důchody porostou pomaleji, koalice sehnala 101 hlasů

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci vládní koalice po několikahodinovém jednání ve středu odsouhlasili novelu zákona o důchodovém pojištění. Ta mimo jiné zavádí od příštího roku pomalejší růst penzí. Důchody by se měly v letech 2013 až 2015 zvyšovat o třetinu inflace a třetinu růstu mezd.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pro zákon hlasovalo 101 poslanců. Vláda tak přehlasovala veto Senátu. Navíc se ukázalo, že s vládou hlasovali i poslanci ODS, kteří se chystají vzepřít jiným zákonům vrácených horní komorou.

Ruku pro zákon zvedli kromě poslanců vládní koalice také nezařazený Jaroslav Škárka (dříve VV) či Michal Doktor (dříve ODS).

Novela zákona o důchodovém pojištění se dostala na program středečního jednání jako první bod. Poslanci o ní jednali zhruba od 12:00. Několik hodin však strávili chvílemi ostrými debatami o vládním návrhu novely. Opozice především napadala koalici z toho, že chce ožebračit seniory.

Normu představil kolegům ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), podle něhož díky tomu stát uspoří 48 miliard korun. Hned zkraje mu oponoval Lubomír Zaorálek (ČSSD), podle kterého se řada důchodců dostane kvůli těmto opatřením pod hranici chudoby.

Novela má v letech 2013 až 2015 změnit valorizace důchodů. Ty by v uvedeném období rostly pouze o třetinu inflace a třetinu růstu mezd. Dosud se důchody zvyšovaly v případě inflace o její celou míru.

Reklama

Výběr článků

Načítám